Gå til sidens hovedinnhold

Svensk sild er som atomavfall

Artikkelen er over 11 år gammel

Usolgte bokser med surstrømming er et problem. Det er nemlig ikke bare å dumpe den stinkende delikatessen.

– Det er som atomavfall, sier butikksjef Ola Johansson til Norrländska Socialdemokraten.

Avisa har satt søkelys på at uåpnede bokser med surstrømming er blitt et avfallsproblem. Renovasjonen vil helst ikke ha dem, og i butikkene er det ingen som vil bruke tid på å åpne boksene og sortere stinkende fisk.

Særegen

Surstrømming er en særegen svensk delikatesse laget av fisken strømming, og den er spesielt populær i det nordlige Sverige. Det er med surstrømming som med rakefisk - enten liker man det, eller ikke.

Hos noen vibrerer neseborene i vellyst når en boks surstrømming åpnes. Andre rømmer til skogs - så langt bort fra lukta som det er mulig å komme.

Det finnes surstrømmingselskere og -hatere over alt. Søker man på nettet finner man surstrømmingen omtalt i det vide og det brede, på et utall språk.

Gjæret

Noen betegner surstrømming som råtten fisk. Det er den ikke, mener det svenske Livsmedelverket. Det er et fermentert (gjæret) produkt fremstilt i en nøye kontrollert prosess. Men som all slags surfisk har den ferdige varen en intens lukt.

Lukta gjør at man helst åpner bokser med surstrømming utomhus.

Eksplosjonsfare

Enkelte flyselskap vil helst ikke at passasjerene tar med seg bokser med surstrømming. Årsaken er risiko for at boksene eksploderer.

Expressen meldte i 2006 om et tysk par som skulle fly hjem fra Skellefteå og hadde med seg en surstrømmingsboks i bagasjen. Overtrykket i boksen førte til at den eksploderte og all bagasje i flyet tok lukt av den gjærete fisken. De to tyskerne ble erstatningspliktige for samtlige passasjerenes bagasje. Dessuten måtte flyet gjennom en rengjøring som tok tre dager.

Dispensasjon

Norrlänska Socialdemokraten har rettet spørsmål til renovasjonen om hva som skal gjøres med usolgte bokser med surstrømming. Det viser seg å være en problematisk affære. For det er i dag forbudt å deponere organisk og biologisk nedbrytbart materiale. Dermed må det søkes om dispensasjon.

Ola Johnsson, som driver en matvarebutikk, tror at det er de som finner på egne løsninger: Dumping i skogen og brenning, eller at man lurer ned en boks av gangen i avfallet, sier han til avisa.

Opplæring

Nå er det også i Narvik-området de som elsker surstrømming. Kanskje et utslag av nært og godt naboskap over grensen.

Men man bør sørge for å ha fått opplæring. Det er de som har åpnet boksen på verandaen, og samtidig hatt døra inn til huset åpen. Det er en dårlig kombinasjon. Trekker lukta inn, resulterer det i rundvask.

Forøvrig: Det finnes ingen sikre opplysninger om når man begynte med å lage surstrømming. Det man vet er at denne matretten er blitt fortært siden midten av 1700-tallet. Den var i tidligere tider en del av basisføden for allmuen i deler av Sverige.

Og nå går det mot premiere for fortæring av årets produksjon av surstrømming. For den som måtte like sprengstoff på boks. Og tåler lukt.