Den dramatiske historien om Jan Baalsruds flukt til Sverige under andre verdenskrig blir filmatisert på nytt med Hollywood-produksjon.

Det bekrefter manusforfatter Petter Skavlan i et intervju med Nordlys.

- Prosjektet har vi kalt «Den Tolvte Mann» eller «The 12th Man» siden det er amerikansk prosjekt, og det er noe jeg og Harald Zwart har jobbet med i en årrekke. Vi er kollegaer i Los Angeles og har lenge vært fascinert av historien om Jan Baalsrud. For noen år tilbake var vi faktisk i Lyngen og gikk ruten til Baalsrudmarsjen, og møtte noen av de overlevende som hjalp Baalsrud flykte, forteller Skavlan over telefon fra Gardermoen.

Ikke remake av «Ni Liv»

Baalsrud var fenrik i Kompani Linge under andre verdenskrig, og har blitt mest kjent for sin flukt fra Rebbenesøya til Sverige i 1943, etter et mislykket landingsforsøk med fiskeskøyten MK "Brattholm" som hadde kommet fra Shetland. Kompaniet hadde som oppdrag å organisere sabotasjegrupper langs kysten, men gruppen ombord på båten ble angitt av en handelsmann og tatt av tyskerne.

De elleve andre i gruppen ble forhørt, torturert og drept av tyskerne, mens Baalsrud unnslapp som den eneste. Han overlevde takket være utallige hjelpere som ofret sin sikkerhet for få han over til Sverige. Flukten har blitt skildret i boken "Ni liv" av David Armine Howarth og i den Oscar-nominerte filmen med sammen navn av Arne Skouen i 1957.

- Filmen til Skouen er en veldig viktig film, men dette blir ikke noe remake av den. Vi har inkludert tyskernes og hjelpernes perspektiv i vårt manus, og ikke bare Baalsrud selv. Jeg har prøvd å åpne opp historien litt mer, sier Skavlan som også skrev manuset til Oscar-nominerte «Kon-Tiki».

Vil spille inn i Troms

Manusforfatteren var i går på Film Camp i Målselv for å holde foredrag for unge manusforfattere fra hele Europa. Han håper at filmen kan spilles inn i Troms.

- Vi har selvsagt veldig lyst å spille inn filmen der hendelsene faktisk tok sted. Lyngsalpene har kanskje verdens mest dramatiske natur, og det vil jo gi filmen en ekstra dimensjon. Da vil det også være naturlig med et samarbeid med Film Camp, forteller Skavland og fortsetter:

- Problemet er at det ikke finnes noen form for Incentivordninger i Norge, slik det gjør i svært mange andre land. Norge prises fort ut av det internasjonale filmmarkedet og land som bevist gjør det attraktivt å spille inn internasjonale produksjoner. Det fins ingen grunn til hvorfor vi ikke skulle få laget masse internasjonale filmer i Norge, men det handler til sist om kroner og øre. Lyngsalpene kan gjenskapes på New Zealand og andre steder hvor det er billigere å produsere film, så vi får se hvor dette ender.

Udødelige temaer

Skavlan mener historien har det meste som skal til for å lage en bra film.

- Du har en mann som overlever mot alle odds og som har en enorm vilje til å leve. Du har vanlige mennesker som ikke ville være med i krigen, men som får Baalsrud ramlende inn over dørstokken og bestemmer seg for å hjelpe han med livet som innsats. Det er jo en helt fantastisk historie å jobbe med.

Ukjent budsjett

Skavlan ønsker ikke å kommentere hvor stort budsjettet til filmen er, men bekrefter at det er snakk om mer penger enn «Kon-Tikis» 100 millioner. Det er heller ikke kjent når innspillingen vil gå i gang. Zwart er booket ut året med to filmer i serien om «Mortal Instruments» som mange omtaler som den nye «Twilight» og som forventes å bli en kinosuksess.

- Manuset er ferdig nå, og slik det ser ut akkurat nå vil Harald ha tid etter at han er ferdig med film to i filmserien han holder på med i høst. Filmen vil være engelskspråklig og Amerika produsert, og nå er vi i dialog med produsenter.

Pga tidsforskjellen har det ikke lyktes Nordlys å få en kommentar fra regissør Harald Zwart ennå.