Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil hindre Saudi-Arabia i å finansiere moskeer i Norge.

Saudiarabiske myndigheter og rike privatpersoner vil bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge. Det har de lov til etter norske lover om økonomisk støtte til trossamfunn. Forutsetningen er at norske myndigheter godkjenner støtten, skriver VG.

- Unaturlig

I et svar til Tawfiiq islamske senter skriver UD at det ville være «et paradoks og unaturlig om det ble gitt godkjenning til finansiering fra kilder i et land der det ikke åpnes for religionsfrihet».

– Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, sier Støre til VG.

Statssekretær Espen Barth Eide besøker Saudi-Arabia i dag, og skal ta opp pengestøtten:

– Jeg oppfatter at mange av mine europeiske kolleger har det samme problemet, og Norge vil ta saken opp i Europarådet, sier Støre.

Nei til Tromsø

Svaret fra Utenriksdepartementet er til Tawfiiq islamske senter, men Støre opplyser at også trossamfunnet Alnor som vil bygge moské i Tromsø med støtte fra en saudiarabisk forretningsmann, vil få et likelydende svar.

Alnor i Tromsø tror ikke UDs skepsis vil stanse den planlagte moskeen i Tromsø.

– Dette stanser ikke moskeen i Tromsø. Det viktigste for oss er at vi får godkjenning av de lokale myndighetene. Det tror jeg også er det viktigste for giveren, sier Sandra Maryam Moe, daglig leder.

Moe sier til avisen at hun synes det er positivt at Norge tar opp saken med Saudi-Arabia, og stiller spørsmål ved hvilke betingelser som gjelder for pengegavene.

(©NTB)