Gå til sidens hovedinnhold

Stor Nordlys-måling: Bare tre av ti sier ja til OL i Oslo

Artikkelen er over 7 år gammel

Idrettshistoriker: - Ikke overrasket.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke er ikke betenkt over Nordlys' sin meningsmåling som viser at 32 prosent av befolkningen vil ha et OL i Oslo i 2022.

– Jeg har i lang tid sagt at OL-kampen først starter i høst. Det har nettopp vært sommer og folk har vært opptatt av tre ting. Ferie, fotball og hetebølge. Det er vanskelig å engasjere interesse for et skiarrangement om åtte år. Men jeg skulle ønsket at oppslutningen hadde vært bedre, innrømmer Schanke.

Han tror at folk vil ha OL, men ikke Den Internasjonale Olympiske Komite.

Undersøkelsen er gjennomført av Infact for Nordlys blant 1.011 respondenter fra hele landet. Her kan du se bakgrunnsmaterialet i undersøkelsen (excel-fil).

Les også: Hei Thorhild - hvorfor vil du gi IOC både bankkortet og koden?

Bør opp i 45 prosent

Tom A. Schanke har aldri lagt skjul på at han ønsker OL til Norge. Riktignok var han dypt uenig i valget av Lillehammer.

– Alpinøvelsene burde ha gått på Norefjell fordi det hadde styrket søknaden. Det har jeg sagt til ledelsen i idrettsforbundet. Selv om jeg gikk på et nederlag der jobber jeg aktivt for OL. Gjennom 60 år i idretten har jeg lært at man taper noen ganger og vinner andre. Men nå må vi få opp entusiasmen for et vinter-OL i Oslo. Og tilhengerne må få noen gode saker.

Han håper og tror at den neste målingen blir mer positiv.

– Er det tilsvarende tall om en måned blir jeg betenkt. 45 prosent av befolkningen bør være positivt. Man får aldri oppleve et ja-flertall i folket fordi nei-siden ligger altfor langt foran.

Les også: Eirik har fått over 22.000 underskrifter mot OL

- Ikke stor entusiasme

Han har ingen problem med å innrømme at det er et nei-flertall i folket.

– Jeg tror at det er et ja-flertall på Stortinget. Sender regjeringen saken dit blir det nok et ja. Men spørsmålet blir om de sender saken videre, tror Schanke, som bor på Hønefoss.

Han påpeker at entusiasmen ikke var stor for Lillehammer da de fikk lekene i 1988.

– Den kom først etter at Norge gjennomførte et fantastisk OL i Albertville i 1992. Fram til da var stemningen laber

Schanke håper at motstanderen mot OL i Nord-Norge snur.

– Det er vel på tide å legge det som skjedde i 2008 bak seg. Etter hvert har Nord-Norge fått på plass et fantastisk sykkelritt og Tromsø er vertskap for sjakk-OL. Sykkel-VM skal til Bergen. Man ser at flere mesterskap blir lagt bort fra Østlandet.

Les også: Oslo utnevnt som kandidatby til OL i 2022

Nei over hele landet

Befolkningen over hele landet sier nei OL. I Nord-Norge er hele 80 prosent mot lekene mens i Oslo, og på Østlandet, sier 50 prosent nei. For regionene Sør-Norge, Midt-Norge og Vestlandet er tallene henholdsvis 54,0, 59,9 og 63,9 prosent. Flest OL-tilhengere er det i Oslo, der 44,4 prosent ønsker lekene. Tar man med det øvrige Østlandet er tallet 38,5 prosent.

Like optimistisk som Schanke er ikke Dag Vidar Hanstad. Førsteamanuensen og leder en for Seksjon for kultur og samfunn ved Norges idrettshøgskole innrømmer at 32 prosent er et veldig dårlig tall for ja-siden.

– De har en stor jobb å gjøre. Oppoverbakken er bratt, sier Hanstad, som tidligere har jobbet for et OL i Oslo.

Les også: Oslo-OL har brukt 122 mill. på konsulenter på to år

- Tror Arbeiderpartiet er skeptisk

Tove Karoline Knutsen er ikke enig med Schanke når det gjelder stemningen på Stortinget.

– Mitt inntrykk er at folk i Arbeiderpartiet er veldig skeptisk når det gjelder dette spørsmålene. Heller ikke de som ønsker lekene er veldig entusiastisk. Slik tror jeg stemningen også er i de andre partiene.

At hennes eget parti ikke har tatt stilling til saken synes Knutsen er greit.

– Spesielt fordi det er en sak som regjeringen behandler. At opposisjon ikke tar stilling er i tråd med de politiske prosessene.

Klart signal

Men Knutsen har en klar mening om saken.

– Flere går fra ja-siden til «Vet ikke»-gruppen, tallet mot et OL på landsbasis er utrolig høyt. Ledelsen i idretten har mistet all troverdighet i denne saken. Og når man også går tilbake i Oslo så har man et stort problem, sier Knutsen.

Les også: Klart OL-ja fra Høyres fylkesledere

Kommentarer til denne saken