Gå til sidens hovedinnhold

Stor interesse for kvensk

Artikkelen er over 15 år gammel

35 personer har meldt seg på studium i kvensk språk ved Universitetet i Tromsø. Det er mer enn fem ganger flere enn en hadde forventet.

Dette kom frem torsdag i forbindelse med at Universitetet undertegnet en intensjonsavtale om nært samarbeid med Kvensk institutt som stiftes i Porsanger tirsdag i neste uke.

Initiativtakeren og leder av interimstyret for Kainun institutti (Kvensk institutt), Olaf Skarhol tar den store interessen som en bekreftelse på at det i Nord-Norge finnes flere mennesker med kvensk enn samisk opprinnelse.

– For oss vil intensjonsavtalen med Universitetet bety kolossalt mye, sier daglig leder i Kainun institutti, Terje Aronsen. Han peker på at samarbeidet vil gi status til det nye instituttet.

– Det vil bidra til å løfte oss opp og representere et signal til myndighetene, sier han til Nordlys.

I kvenske kretser konstateres det en kraftig vekst i interessen for kvensk språk, og det oppdages stadig flere grupper i Nord-Norge som bekjenner sin kvenske tilknytning uten at de tidligere har vært kartlagt eller registrert.

Som et sterkt argument for arbeidet med kvensk språk og identitet, forteller også Terje Aronsen om at kvensk språk er anvendbart i flere miljøer i det nordiske området.

Les mer om saken i papirutgaven.