Nytt år er på hell, og det er igjen klart for Nordlys`tradisjonsrike kåring av Årets Nordlending. Og som vanlig er det leserne som skal kåre vinnerne.

Du kan stemme på din favoritt til høyre! Siste frist er 15. desember.

DEBATT: I kommentarfeltet nederst i denne artikkelen kan du gi din begrunnelse for hvorfor nettopp din kandidat bør vinne, og være med i trekningen av ukentlige fenalår.

Årets nordlending er en representant som har satt landsdelen på kartet i året som har gått, som har gjort seg bemerket som en god ambassadør for landsdelen.

Her er de nominerte kandidatene:

Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen

Ekteparet som ga sykdommen Alzheimer ansikt og stemme - med humor, kjærlighet, livslyst og dødsens alvor. Det startet med et åpenhjertig intervju i Nordlys i mars i fjor. Her fortalte landsdelens markante politiker, tidligere fiskeriminister Jan Henry T Olsen om sykdommen som hadde rammet ham. – Jeg har alltid levd et hektisk liv og trodde det var stress, sa han i intervjuet som nok en gang gjorde Jan Henry T Olsen til en av landets mest omtalte personer den gangen. TV-opptredener og intervjuer fulgte, og sammen kona Laila Lanes ga han den fortiede og vanskelige sykdommen en viktig stemme. Seinere ble det mange foredrag på konferanser om Alzheimer både hjemme og i utlandet.

BlackSheeps

Nesseby-yndlingene som smeltet landets hjerter med hard rock om en overvektige hund i Melodi Grand Prix junior. Finnmarksrockerne har markert seg som et friskt arktisk pust, og de figurerte på Nordlys førsteside allerede i fjor fordi de ble vraket som representanter under Arctic Winter Games i Canada fordi sjefene hadde oppdaget av to av bandmedlemmene ikke hadde riktig etnisk bakgrunn. Dette var et arrangement kun for samer, var beskjeden. Nessebybandet har ristet skuffelsen av seg og overøses nå av lovord, ros og suksess.

Ole D. Mjøs

En utrettelig nordnorgeforkjemper i mange herrens år som takket for seg i nobelkomiteen i år. Mjøs er utdannet lege og har vært rektor ved Universitetet i Tromsø og leder av utvalget for høyere utdanning. I 2003 ble han leder i Nobelkomiteen og har delt ut viktige fredspriser, og har også sørget for å få fredsprisvinnerne til å besøke Tromsø.

Knut Erik Jensen

Det har en tid vært stille fra fortelleren og regissøren fra Honningsvåg. I år kom han med sin nye film om spionen Gunvor Galtung Hovig i "Iskyss". Filmbransjen hyllet regissøren i år med å tildele ham årets Æres-Amanda. Jensen er fra før en prisbelønt kar med kulturpris fra hjemkommunen Nordkapp og Finnmark fylkes kulturpris, Arne Skouens ærespris. I tillegg er mannen som ga korbevegelsen et løft med sangerne vi aldri glemmer fra Berlevåg, utnevnt til ridder av 1.klasse.

Nils Gaup

En gammel drøm var realisert for landsdelens stjerneregissør da han endelig kunne presentere filmen "Kautokeinopprøret" under Filmfestivalen i Tromsø i januar i år. Å skape liv til den skjellsettende hendelsen i hjembygda fra 1854 hadde engasjert Gaups kreative gjerning i mange år. Suksessen ble igjen et faktum, 19 år etter gjennombruddet med "Veiviseren".

Maria Haukaas Storeng

Vi liker glamour og stasj, og det er flere enn Grand Prix-fans som har oppdaget senjasangerens store stemme. Hun debuterte som 12-åring i "Annie" og er for tiden aktuell i forestillingen "Grease". Hun takker Melodi Grand Prix for at hun fikk et skikkelig oppsving på karrieren. Nå skal hun også være Per Sundes makker under de kommende Grand Prix-programmene på TV.

Ann Karina Sogge

Daglig leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø og er et varmt menneske som arbeider for de svakeste i samfunnet. Engasjementet spenner vidt og kreativt for å gi stemmer til de som trenger og bli sett, hørt og husket. Vi husker når Sogge har talt eller uttrykt meninger på kronikkplass i avisa.

Mikkel Gaup

Samisk sjarmør og skuespiller som har gjort seg mest bemerket på dansegulvet i året som snart har gått. Han har også stått fram og fortalt at han har overnaturlige evner og praktiserer som healer. Vi glemmer heller ikke rollen han spilte i prisbelønte "Kautokeino-opprøret".

Eva Husby

Hasvik-ordfører Eva Husby (Ap) forlangte at den havarerte krysseren "Murmansk" fjernet. Fiskeriminister Helga Pedersen måtte gi etter, og ordfører Husby sto igjen som Hasviks heltinne. I 15 år hadde rustholken ligget i fjæresteinene som et symbol på ansvarsfraskrivelse fra myndighetene. Husby er også kjent for å ha etablert kommunen sin som vertssakap for den internasjonale slow-food- bevegelsen med utgangspunkt i Sørøyas som storfiskens rike.

Madrugada

Etter ti år med skamroste utgivelser, listetopplasseringer og utsolgte konserter i inn- og utland, bestemte et av tidenes største norske rockband, og tidenes største nordnorske rocksuksess, seg for å legge ned bandet. På toppen av det hele ga de tidligere i år ut sitt siste album, den selvtitulerte og jevnt over genierklærte "Madrugada", før de kronet verket med en dønn utsolgt avskjedsturné som ble avrundet foran 9000 mennesker i et utsolgt Oslo Spektrum

DEBATT: I kommentarfeltet under kan du gi din begrunnelse for hvorfor nettopp din kandidat bør vinne, og være med i trekningen av ukentlige fenalår.