En «hemmelig» gruppe for jenter i Nord-Norge har de siste månedene eksplodert på Facebook.

«Tips og triks for girlsn ;)» heter gruppen, som nå danker ut både lommelegen, motemagasin, psykologer og Google.

Jenter i alle aldre sender inn spørsmål om sykdommer, roser eller riser ulike butikker og produkter, eller bare ønsker råd om samlivsproblem.

Se nederst i denne artikkelen for utdrag fra gruppen.

Tips og triks for jenter

Jentene bak idéen er Silje Therese Brendeford og Michelle Zachariassen.

- Vi satt og pratet og hadde lyst til å opprette en gruppe om tips og triks om diverse ting, forteller Zachariassen.

Ord ble til handling, og for to år siden satte Brendeford seg ned for å skrive reglementet for gruppen.

Hovedregel nummer én; gruppen er bare for jenter.

- Jeg synes jenter skal få ha noe for seg selv. Guttene trenger ikke å være med på alt, selv om enkelte av dem ikke tar et hint, sier Zachariassen.

Gutter lager jukseprofiler

Søndag formiddag var det 3843 medlemmer i gruppa, og bare natt til i dag har det kommet 176 nye forespørsler om å være med.

- Vi må gå igjennom gruppen nøye for å se at det ikke er jukseprofiler. Det er mange gutter som later som de er jenter, bare for å være med, sier hun.

Jentene hadde aldri trodd at gruppen skulle bli så populær.

- Det er mye arbeid daglig. Vi må luke ut slemme kommentarer, og gi advarsler til de som ikke oppfører seg. Det er mange som er veldig tøff bak et tastatur, og hetser andre, sier Zachariassen.

Vanskelig med taushetsplikt

Men jentene mener likevel at en slik gruppe er nødvendig.

- Vi får inn over 30 spørsmål daglig, og det viser at det er behov for den. Jeg har fått masse hjelp fra gruppa, og det vet jeg av mange andre som har også, sier hun.

Men Zachariassen innrømmer at det er vanskelig å holde styr på nesten 4000 jenter, og passe på at det som sies der, forblir der.

- Vi har hatt noen episoder der det noen har skrevet, har blitt brukt mot dem igjen. Jenter kan jo være slemme. Det ble tatt printscreen av innlegget, og postet åpent på Facebook. Det er vanskelig å ha tauhetsplikt på ei Facebookgruppe, sier hun.

- Ikke ta alt for god fisk

Men én ting slår jentene hardt ned på.

- Det er en del folk som kommenterer masse svada, og gir råd som en lege burde ha svart på. Da informerer vi om at man bør være forsiktig, for selv om noe hjelper én person, kan det være farlig for andre, sier Zachariassen.

Ingvild Moen, digital rådgiver i Resonate, sammenligner gruppen med Kvinneguiden, og mener det er viktig å være kritisk til det man leser.

- Det er fint at folk hjelper hverandre på internett, men man skal være kritisk til informasjon man finner, sier Moen.

Hun kommer til Tromsø den 6. juni for å holde et gratisforedrag om nettopp bruk av sosiale medier på Universitetet i Tromsø.

- Det er viktig å vite at trenger man virkelig hjelp, så må man gå til en fagperson. Man tar slike utdannelser for en grunn. Det er også greit å være litt kritisk, og ikke ta alt for god fisk. Man skal ikke stole på hvem som helst, sier hun.

Her er et utvalg av innleggene i gruppa:

«Okei HJELP. Reise til Sverige med fly typ akkurat no, også finn æ ikke passet mitt.. Mellomlande og bytte fly på Gardermoen også. Ka gjør æ??»

«Hei! Har merket at jeg har en hard klump rett vedsiden av lysken. Sikkert 1-2 cm lang. Merket den for litt over en uke siden. Da gjorde den ikke vondt men, nå er det småli vondt når man trykker på den. Blir litt småli paranoid så må bare høre om noen av dere kanskje vet hva det kan være. Må sikkert til lege uansett :-p»

«Hjelp, skal kjøpe ny gulvmatte(!) og sofabord(?). Har lysgrå sofa og meste inventar i eik. Kordan farge og stil passe? Girls? :)»

«E det noen som har tips og råd for skikkelig kjærlighetssorg? Bynne å bli desperat, klare ikke å spise eller sove og har helt vannvittig vont både fysisk og psykisk.. Vet at det va en tråd om det for ikke så lenge sia, men æ finn den ikke.. Og æ treng ikke å høre samme regla om at "du e bare 17 år og har hele livet foran dæ". Når det blir slutt helt ute av det blå etter over et år ilag har ikke alder nokka å si, gjør like ont for alle. Men æ tar imot alle tips me stor takk, vet at æ ikke e den første som har det sånn her ?»

«Til alle som enda ikke har fått d med sæ, sirkus me dyr e TORTUR! Ville bare dele det :)»

«Ett tips til dokker som bestille betagranat; ikke bestill mer enn 1 om gangen vist ikke kommer det regning fra tolla på nesten 250 kr! Æ hva selvfølgelig dom, å gjorde det :p kjipe penga»

«Ditt beste tips for å unngå mygg? Og beste tips for at myggstikkan ikke ska klø? Mygga ELSKE mæ, skal tilbringe sommern i Finnmark, vært her i knappe 12 tima og fått sånn 10 myggstikk allerede... Æ blir sprø!»

«litt dårlig bilde, men noen tips for kordan få bort sånne her nuppate "fjortisshud" på armen? alltid hadd litt, men syns det e blitt hakke verre i det siste!»