Oslo (NTB): Den norske sydpolekspedisjonen håper å endelig komme seg av gårde til Union Glacier i Antarktis fredag. Ferden mot polpunktet er nå over en uke forsinket.

Dårlig vær har forsinket ekspedisjonen til Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Stein P. Aasheim. De befinner seg i Punta Arenas, sør i Chile, og må vente på at landingsforholdene skal bli bedre i Union Glacier.

«Vi har sagt det mange ganger, men sier det igjen: Ingen kan gjøre noe med været i Antarktis. Og: Vi har vært forberedt på forsinkelser.», lyder rapporten fra gruppas ekspedisjonsdagbok onsdag.

Ekspedisjonen blir foretatt i forbindelse med Nansen/Amundsen-jubileet og markerer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde verdens sørligste punkt.

Værmeldinger

Planen har hele tiden vært å fly den fire timer lange turen til Union Glacier fra Punta Arenas, og derfra ta seg videre til startstedet for ekspedisjonen.

I den opprinnelige planen skulle turen fra iskanten i Rosshavet ha startet 19. oktober, men kvartetten er kommet ti dager på etterskudd.

– Logistikkselskapet sier at de siste værmeldingene viser at det kan være en mulighet for å reise på fredag, sier presseansvarlig Marte Lundberg til NTB.

57 dager

I utgangspunktet skal ekspedisjonen bruke like lang tid som Roald Amundsen til polpunktet, nemlig 57 dager. Polpunktet skal etter planen nås 14. desember.

«Vi tror fortsatt det er mulig å rekke jubileumsfesten 14. desember, men er forberedt på at den vil foregå uten vår deltakelse. Vi ønsker å gå Amundsens rute. Det er den turen – og formidling rundt denne – vi har planlagt og jobbet for i snart tre år», skriver deltakerne i dagboken.

Og polfarernes plan står ved lag: De bruker den tiden det tar å komme seg trygt fram til Sydpolen.

For å få tiden til å gå, har den norske kvartetten – foruten å trene – blant annet dratt på pingvinsafari og besøkt det chilenske polarinstituttet.

De har også slått i hjel litt ventetid på Bar Shackleton, oppkalt etter den britiske polarhelten Sir Ernest Henry Shackleton, som tapte kampen mot Amundsen om å være først på polpunktet.

«Bagateller»

Til tross for tålmodighetsprøven og gjentatte skuffende utsettelser, trøster deltakerne seg med at det de gjennomgår er bagateller sammenlignet med hva mange andre har opplevd i polarområdene.

– Nansen måtte overvintre på Grønland da han ikke rakk siste båt til Europa i 1888. Den andre «Fram"-ekspedisjonen fikk en ekstra, ufrivillig vinter da de ikke kom løs fra isen i 1901. Og den senere direktøren på Norsk Polarinstitutt, Harald Ulrik Sverdrup, var sju år om bord på «Maud» fra 1918 til 1925, sier Winther, som er direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, på bloggen. (©NTB)