– Sprøyterom eneste løsning mot dødsdopet

ETTERLYSER SPRØYTEROM: Eirik Junge Eliassen, redaktør i Virkelig, mener et sprøyterom i Tromsø er eneste løsning på den ukontrollerte narkotika-situasjonen som hersker nå. Det russiske dødsdopet "Krokodil" holdt på å ta livet av "Knut" (t.v.). - Jeg ville nok ha brukt sprøyterom hvis det fantes, sier han.

ETTERLYSER SPRØYTEROM: Eirik Junge Eliassen, redaktør i Virkelig, mener et sprøyterom i Tromsø er eneste løsning på den ukontrollerte narkotika-situasjonen som hersker nå. Det russiske dødsdopet "Krokodil" holdt på å ta livet av "Knut" (t.v.). - Jeg ville nok ha brukt sprøyterom hvis det fantes, sier han. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Sprøyterom er den eneste løsningen for å få kontroll på urene narkotiske stoffer som «Krokodil», sier Eirik Junge Eliassen. STEM OG DEBATTER: Bør Tromsø ha et sprøyterom?

DEL

Det kjøttetende dødsdopet «Krokodil» er i omløp i Tromsø. Nå må politikerne våkne, mener redaktør i Virkelig, Eirik Junge Eliassen. Han mener et sprøyterom/helserom er eneste løsning for å få kontroll på de livsfarlige stoffene.

LES OGSÅ: Klappjakt på dødelig "krokodille"-dop

– Vi får en større andel av syntetiske preparater, vi har miltbranninfisert heroin fra Tyskland i omløp i Tromsø. Dopflyten er ute av kontroll, sier Eliassen til Nordlys.

– Det eneste som hadde hjulpet, er å ha et sprøyterom eller helserom, med helsearbeidere som kan ivareta disse menneskene, konkluderer han.

Helsepersonell kunne ha opplyst folk, behandlet rusmisbrukerne og advart rusmiljøet i byen mot nye og farlige stoffer som dukker opp, mener Eliassen. Nå fungerer i stedet solarium, offentlige toaletter og bakgårder som «sprøyterom».

– Gjør inntoget av «Krokodil» et sprøyterom mer aktuelt enn før?

– Det ikke bare aktualiserer det, det roper om at det må komme, for å kunne gi et verdig helsetilbud til disse menneskene, sier han.

Overdose på «Krokodil»

Det var iTromsø som omtalte saken første gang på fredag. Da sto folk fra rusmiljøet fram og advarte mot dødsdopet.

I Tromsø dukket «Krokodil» opp på seinsommeren i fjor. Eliassen kjenner til fire eksempler, der to er svært troverdige kilder.

– Det var kommet noe som noen ble fryktelig syk av, forteller Eliassen og ser på «Knut».

Han har 30 års erfaring fra rusmiljøet, men har aldri fått en mer umiddelbar og sterkere reaksjon av noe annet stoff. Første gangen ble han lurt. Han trodde han hadde fått vanlig heroin. Neste gang skjønte han var det var, men det var ikke lett å komme seg ut av det.

Han ble innlagt på sykehuset. Den sprekken han hadde var på 14 dager. «Krokodil» holdt på å ta livet av ham.

– Jeg tok en overdose på en kvarting «Krokodil» blandet med sovemedisin, forteller «Knut». Takket være venner som trampet ham på brystkassen og fikk i gang hjertet igjen, overlevde han. Hendelsen ble et vendepunkt. Nå er han rusfri.

– Men jeg har ødelagt armen min på det, forteller han åpenhjertig. Han er lam i tommelen og deler av armen. Kjøttet inne i armen er borte. På overflaten er huden ruglete og hard. Det er ikke lett å fortelle om det, men «Knut» ønsker å advare andre mot dødsdopet. Hvis bare én person kan slippe det helvetet han har vært gjennom...

Lege Silja Skogstad Tuv ved Folkehelseinstituttet understreker overfor Nordlys at desomorfin, som er virkestoffet i «Krokodil», er et svært farlig stoff.

– Svært alvorlig

– Som morfin har det smertelindrende og sløvende effekt, men er 8-10 ganger «sterkere». Det gir lokal vevsskade som kan være svært alvorlig, og resultere i skade av indre organer og amputasjon av armer/ben forteller Tuv.

Man blir lett avhengig av stoffet og det er enkelt å framstille. Det lages med utgangspunkt i kodein, som blant annet finnes i smertestillende medikamenter som paralgin forte, som igjen blandes med andre stoffer.

Det endelige produktet inneholder blant annet desomorfin.

– Desomorfinet som produseres er svært urent. Det inneholder forbindelser som er toksiske og virker irriterende. De fleste injiserer denne blandingen direkte i blodårene, noe som fører til skader på blodkar, muskler og bein, forteller Tuv.

Hun sier det er all grunn til å advare mot spredning av stoffet.

– Man kjøper noe man tror er heroin, det er ikke mulig å se på stoffblandingen at den inneholder desomorfin. Det nytter ikke at man kjenner de man kjøper det av. Det er et svært skummelt stoff og man har sett alvorlige og faltale konskvenser etter relativt kort tids bruk, sier Tuv.

Gigantproblem i Russland

I Russland har «Krokodil» tusenvis av liv på samvittigheten. Offisielle tall fra det russiske narkotikapolitiet viser at minst 250.000 russere har brukt det. Det begynte i Sibir i 2002, men er nå et stort problem rett over norskegrensa.

LES OGSÅ: 13-åring vitne til at moren råtnet bort

Vladimir Gregorevitsj Goldfain er leder for Det regionale rettspsykiatriske senteret i Arkhangelsk og har god kjennskap til «Krokodil». Han er forundret over at de russiske narkomanes «fattigmanns-heroin» nå har havnet i Tromsø.

I Arkhangelsk ble det registrert 48 «Krokodil»-avhengige til behandling de fire første månedene i 2012. Men det er store mørketall.

– Det virkelige tallet er tre-fire ganger høyere, sier Goldfain til Nordlys.

I Russland ble det innført forbud mot å selge reseptfritt kodein den 1. juli i år. Goldfain håper det vil bidra til å minske problemet, men er ikke optimist.

– Det kan virke kynisk å si det, men reduksjonen i antall tilfeller skyldes ikke behandling, men i stedet at de har havnet på dødens regning, sier Goldfain.

Ingen beslag på grensa

Regiondirektør i Tollvesenet, Atle Joakimsen, kjenner ikke til at det finnes noe nettverk som selger «Krokodil» over grensa fra Russland til Norge.

– Vi har ingen beslag på dette stoffet, hverken på Storskog eller andre steder. På Storskog har vi svært få beslag av narkotika. Det kan ha kommet inn andre veier, men det blir bare spekulasjoner, sier han til Nordlys.

Kripos opplyser til Nordlys om at de per i dag ikke har analysert noen prøver av «Krokodil», og derfor ikke kjenner til omfanget i Norge. De opplyser samtidig om at det kan ta noe tid fra slike beslag blir gjort til Kripos får dette i hende.

Etter det Nordlys kjenner til skal stoffet spre seg fra Russland via Litauen og Baltikum og til andre europeiske land. Kripos motsier ikke denne forklaringen.

Tips Oss
TLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no

Artikkeltags