Garnisonen i Sør-Varanger stilte mannsterkt til Barents Spektakel-rekordforsøket – selv om USAs ambassadør nektet å la seg avfotografere med de medvirkende nordkoreanerne.

Lørdag satte kunstner Morten Traavik og Barents Spektakel-arrangørene Pikene på Broen norgesrekord med prosjektet «ME/WE», skriver Finnmarken. Foran Sydvaranger Gruves anlegg i Kirkenes dannet 256 «menneskelige piksler» en 25 ganger 15 meter stor levende billedvegg. Bildene ble til ved at de medvirkende bladde over sider i hver sin spesiallagede katalog med fargede plansjer. Kyndig instruert av nordkoreanske eksperter dannet den skiftende mosaikkveggen stadig nye motiv fra Barentsregionen.

Sammen utgjorde mosaikkdeltakerne Norges største levende bilde.

Reddet av GSV-soldatene

Suksessen var ikke gitt på forhånd. Tidligere i vinter var Traavik på besøk i Sør-Varanger for å planlegge og rekruttere deltakere til kunstprosjektet og norgesrekorden. Siden det første besøket skjøt organiseringen av rekordforsøket fart, alt det praktiske var på plass, kunne Pikene på Broen opplyse i slutten av januar. Men prosjektet manglet fortsatt deltakere. Kun et titall frivillige hadde meldt interesse, og det så lenge ut til at rekordforsøket ville floppe.

Redningen kom kort tid før festivalen gikk av stabelen. Da bekreftet nemlig Garnisonen i Sør-Varanger at de kunne stille så mannsterkt som nødvendig.

Prosjektkoordinator Vanja Madsen i Pikene på Broen legger ikke skjul på at Garnisonen i Sør-Varanger reddet dagen.

– Jeg trakk et lettelsens sukk da vi fikk bekreftelsen fra GSV. Hadde det ikke vært for dem, hadde det stått 20 stykker der, sier hun.

Brukte betenkningstid

Det var ingen selvfølge at Garnisonen i Sør-Varanger kunne stille opp, ettersom prosjektet inngår i Traaviks kunstprosjekt der kulturutveksling med Nord-Korea er hovedelementet. Etter det Finnmarken kjenner til, nektet blant annet USAs ambassadør Barry White å la seg avfotografere sammen med den nordkoreanske delegasjonen som gjestet Kirkenes.

Sjef for Garnisonen i Sør-Varanger, oberstløytnant Jan Østbø, bekrefter overfor Finnmarken at han måtte bruke litt betenkningstid før han sa ja.

– Vi måtte jo se disse bildene først, sier han.

– Men dette prosjektet syns jeg bare er flott, så det må vi kunne stille opp på. Det er utelukkende positivt. Når kommunen kaller til dugnad, må vi jo yte vår skjerv.

Sporty av GSV

Kunstner Morten Traavik og Forsvaret har ikke alltid samarbeidet like godt. I 2010 innledet Forsvarsmuseet og Traavik et samarbeid om kunstinstallasjoner på Akershus festning. Prosjektet, kalt Hærwerk, ble imidlertid for drøy kost for forsvarsledelsen, som fikk stanset to av totalt fem planlagte installasjoner.

En tredje installasjon, et kondom tredd over en rakett, ble demontert av frykt for å støte president Dmitrij Medvedev da han besøkte Oslo i forbindelse med delelinjeavtalen.

Til etterfølgelse

Traavik er likevel ikke overrasket over at GSV stilte opp.

– Vi har jo snakket om dette en stund, så det kommer ikke som lyn fra klar himmel. Først og fremst er det utrolig gledelig. Prosjektet tilføres en ekstra dimensjon at grensevokterne deltar i et grenseoverskridende prosjekt på denne måten, sier Traavik, og fortsetter:

– Det er eksempel til etterfølgelse for militærstyrker verden over – at man kan ha et proft forsvar og gjøre den jobben man enhver tid er satt til å gjøre. Samtidig kan man vise åpenhet og være med på et sånt prosjekt, som jo er en fellesøvelse med aktører som i utgangspunktet betraktes som fiendtlige. Det syns jeg drittøft. More power to GSV, sier Morten Traavik.