TROMSØ: – Det verste jeg har sett var en matavfallsdunk hvor det var tett av maggot, lokket sto omtrent og duvet og det var helt hvitt i dunken. Man kunne ikke engang se svartfargen nedi der, og det var snakk om store maggot, forteller Lars Arne Larsen. Han har jobbet i renovasjonen i Tromsø kommune i 18 år, men lukta av råtten søppel blir han aldri vant til.

– Varme, tørre dager gjør at maten råtner, og den lukta er skikkelig fæl. Lukta er det verste med jobben. Mange får brekninger. Selv kastet jeg opp senest i går, sier Larsen.

Hodepine og kvalme

«Elitelaget», kaller de seg på spøk, Lars Arne Larsen, Daniel Sebergsen og Steinar Arnesen. I dag er det torsdag og de skal tømme matavfallet i Tromsdalen.

Lukta bak renovasjonsbilen er gjennomtrengende. Det stinker som råtten fisk, gamle bleier og sur melk ganger ti. Selv om bilen vaskes jevnlig, er lukta stort sett alltid like sylskarp.

– Vi vet jo ikke om dette er farlig på sikt, eller om vi får slite med helsa etter hvert. Ekspertene er uenige om det er helseskadelig eller ikke, sier Steinar Arnesen.

Men alle tre forteller om svimmelhet, hodepine og kvalme på grunn av jobben.

– Vi blir forferdelig tørste også. Det kommer av gassen fra matavfallet, soppsporer og slikt, forteller Arnesen og Larsen.

Eldre flinkest

Det går kjapt og effektivt når de tre arbeiderne skal tømme matavfall. Det er ingen grunn til å dvele arbeidsdagen, for mange dunker skal tømmes. Denne dagen regner det, og det gjør at avfallsdunkene ikke er så ille. Men de finner likevel dunker med maggot.

– Ikke alle er like flinke til å holde avfallsdunken sin rein. Sørlig ille kan det være i sentrum når det er varmt. Der er det mange som deler samme dunk. Privatpersoner er verst, næringslivet er stort sett ikke noe problem. Men butikkenes dunker tømmes oftere, forteller Larsen.

De aller flinkeste til å holde matavfallsdunkene reine, er eldre folk. Det er i alle fall inntrykket til de tre renovasjonsarbeiderne.

– Noen står omtrent og venter med klorin, og er opptatt av å holde det reint. Enkelte avfallsdunker ser helt nye ut på grunn av det, sier Lars Arne Larsen.

Trivsel

Bakerst og på siden av søppelbilen, henger en sprayboks. Det er «godlukt på boks», en luftfrisker som dufter av bringebær. Men den er for lengst tom. Og det dufter ikke akkurat bringebær bak bilen.

Foran henger en rød bamse med horn i pannen. Det henger der mest for barnehageungene sin del.

– Hos dem er vi mer populær enn julenissen, han dukker jo bare opp en gang i året. Vi er hos dem en gang i uka, flirer Larsen.

– Hvordan klarer dere å holde ut både stank og syn av maggot?

– Vi gleder oss jo til å gå på jobb, for vi trives. Dessuten tømmer vi matsøppel bare annenhver uke. Den andre uka tømmer vi restavfall. Men varme dager gleder vi oss ikke til. Da er vi jo ute i finværet, men vi får ikke akkurat så mye frisk luft, ler de tre renovasjonsarbeiderne.

Vet ikke om det er farlig

Doktorgradsundersøkelser har vært gjort for å finne ut om matsøppelet kan være helseskadelig for arbeiderne, men ingen entydig konklusjon er dratt.

Driftsleder for innsamling. transport og renovasjon i Tromsø kommune, Nicolai Sebergsen, forteller at de har målt mikroorganismene på søppelbilene. Ved hjelp av målingene har de funnet ut hvor det er best for arbeiderne å stå.

– Det er klart det er litt skummelt at man ikke vet slike ting med sikkerhet. Men nettopp derfor er vi opptatt av å ha det beste utstyret til enhver tid, sier han.