– Vi vil så gjerne ha noen snille besteforeldre som kan skjemme bort barnet vårt og gi det opplevelser vi ikke kan, sier tromsøjenta Anne Margrethe Heggelund og kjæresten Hanne Bøydler fra Sandefjord.

Derfor har de satt inn en litt spesiell annonse i Bladet Nordlys:

«Vi søker besteforeldre til våre barn. Dere må være gift og gjerne ha egen familie. Vi skal til Danmark for å insemineres i september og vil gjerne at dere er med fra starten av»

Men barnebarnet blir det tidligst neste sommer. Kanskje tar det lengre tid.

I september reiser de til Jordermoderklinikk Stork i København.

Her skal Anne Margrethe Heggelund insemineres med sæd fra anonym donor.

– Vi vil at besteforeldrene skal være med oss gjennom hele prosessen. Jeg tror de vil få et nærmere forhold til barnet vårt, og vi vil lære dem bedre å kjenne, sier Anne Margrethe Heggelund.

På flyttefot

Paret bor i Sandefjord, men er på flyttefot til Tromsø. Der har de i dag liten familie og ingen besteforeldre.

– Min mor er død, og jeg har liten kontakt med faren min, sier Anne Margrethe Heggelund.

Hanne Bøydlers foreldre bor på Østlandet, og det blir derfor lite kontakt med de biologiske besteforeldre.

– Derfor vil vi gjerne ha besteforeldre for å gi barnet vårt en større familie og et nettverk, sier Bøydler.

– Og jeg vil at barnet skal få ha kontakt eldre mennesker, med mer livserfaring enn oss. Som kan gi råd vi ikke kan gi det, fortsetter hun.

– Noen som kan ha dem på overnattingsbesøk og ta dem med på turer i skog og mark, sier Anne Margrethe.

De to kvinnene står åpent fram med sitt ønske om barn og besteforeldre for å vise at de er som andre foreldre. Og at de kommer til å sette stor pris på de barna de eventuelt får.

– En del foreldre som får barn på vanlig måte, tar ofte barna sine for gitt. Det kan ikke vi. For vi vet hva det koster både følelsesmessig og økonomisk, sier Anne Margrethe.

De er forberedt på flere turer til København. I gjennomsnitt tar det mellom tre og fem inseminasjoner før kvinner blir gravide ved hjelp av Stork-klinikken.

– I tillegg kommer alle diskusjonene vi må ha med samfunnet og folk rundt for at de i det hele tatt skal unne oss dette familielivet. Det gjør at vi setter mer pris på de barna vi får, fortsetter hun.

Og paret har ikke tenkt å stoppe med et barn.

– Jeg skal ha fire, sier Anne Margrethe og ler.

– Vi starter med to, skyter Hanne inn.

Ingen far

Deres ufødte barn vil få to mødre, forhåpentligvis flere besteforeldre. Men ingen far.

– Vi har snakket mye om at barnet ikke vil få en far. Samtidig mener vi at en far skal være noe mer enn en biologisk far. Vi er noe mer enn en som gir mer enn. En far er viktig, men vi kan tilby mannlig rollemodeller utenom en far også. Min erfaring er at en far skal være mer enn bare en som gir liv, en farsfigur kan også være en annen mann, som gjør deg trygg og tar vare på deg, sier Anne.

– Norsk lov tillater oss ikke å gi barnet vårt en far. Det er ikke lov med inseminering her i landet, fortsetter hun.

Derfor håper kvinnene at de kan gi barnet sitt en bestefar i stedet.

– Vi får nå forhåpentligvis en bestefar, som kan være et mannlig forbilde for barnet og lære bort en del av pappatingene, sier Anne Margrethe Heggelund.