Biometri kan ved hjelp av dataelektronikk brukes på to måter – identifikasjon der en persons identitet fastslås ved fingeravtrykk mot en database eller ved å sammenligne lagrede biologiske mønstre.

Utelukket i dag

Personvernnemnda skal 28. februar behandle fire søknader om bruk av biometri, og det nemnda kommer fram til, er avgjørende for om Datatilsynet vil ta opp til ny behandling en tidligere avslått søknad fra flyselskapet, får NTB opplyst i Datatilsynet.

Personopplysningsloven er i dag utformet slik at den også utelukker såkalt fornuftig bruk av biometri.

Nye produkter

SAS Braathens ønske om å innføre biometri-kontroll av sine passasjerer på norske flyplasser, er en av de mange nye produktene som flyselskapet vil innføre for å få enklere flyt på flyplassene, og samtidig gi de reisende muligheter til å utnytte e-post og SMS ved innsjekking. Slik håper SAS Braathens-ledelsen at flyselskapet i enda større grad skal fremstå som vennlig, pålitelig, enkelt og effektivt.

Skal bli bedre

Den nye sjefen, Ola Strand, har tatt seg god tid til å spørre sine ansatte om hva de og ikke minst kundene forventer av SAS Braathens.

– Jeg fikk klare tilbakemeldinger – i ganske tydelig språk – på hva vi er god på og hva vi må forbedre oss på. Stikkordene er tillit, kultur, kvalitet og økonomi. Dette er avgjørende for oss som vil gjøre SAS Braathens til et av Europas beste flyselskaper. Og dette skal vi legge mye ressurser i, sier Strand.

Frokost

Disse utfordringene kommer i kjølvannet av et 2006-resultat som på langt nær er så godt som 2005-resultatet. Strand er totalt sett fornøyd, selv om regnskapet for 2006 ble gjort opp med et overskudd før skatt på 304 millioner kroner mot et overskuddet i 2005 på 807 millioner kroner. Vel 9,5 millioner passasjerer ble registrert i 2006 – vel 4 prosent flere enn i 2005.

De nye virkemidlene er flere. Et måltid er fra 25. mars tilbake på frokostrutene på innenriks, sammen med et generelt tilbud om gratis kaffe og te og salgsprodukter på de øvrige rutene.

Economy Extra

Rutene mellom skandinaviske byer vil fra samme tidspunkt – når flytiden tillater det – bli på europarute-nivå. Der opprettholdes treklasse-inndelingen med Economy, Economy Extra og Business.

I Economy finner man ifølge kommersiell direktør Johnny Skoglund hele spekteret av rimelige billetter og muligheter for å kjøpe mat og drikke. For noen ekstra kroner kan man på Economy Extra få mat med «grønn profil», drikke og aviser, mens man på Business skal kunne føle seg som «en konge på reise».

Igjen overskudd

SAS-gruppen presenterte 2006-regnskapet i Stockholm torsdag, og tallene viser at selskapet har snudd underskuddet i 2005 til overskudd i fjor. Overskuddet ble på 292 millioner svenske kroner, mot et underskudd på 246 millioner året før. Vel 38,6 millioner reiste med SAS-konsernets flyselskaper – 6,3 prosent flere passasjerer enn i 2005.

Godt 2006-resultat

– Resultatet for SAS-gruppen i 2006 er et godt tegn, men nivået er likevel for lavt til å møte eiernes krav om avkastning og behovet for framtidige investeringer. Vi må derfor fortsette arbeidet med effektiviserings- og inntektstiltak, sier konsernsjef Mats Jansson.

De nyheter som er introdusert for 2007 hos SAS Braathens, skal også gjelde for de to andre nasjonale SAS-selskapene og for SAS International. (NTB)