- Snarrådig ansatt og flaks hindret storbrann

Artikkelen er over 6 år gammel

Udetonert fyrverkeri tok fyr i søppelanlegg. SE VIDEO

DEL

Mandag kveld holdt det på å gå fryktelig galt på avfallstasjonen til Remiks i Tromsø. Bare en halvtime før stengetid med to mann på jobb, tok udetonert fyrverkeri kastet som restavfall fyr i søppelkverna som var full av lett antennelig materiale. Tirsdag priset de seg bare lykkelig over at det gikk så bra som det gjorde.

- Ja, dette kunne endt med katastrofe. Vi kunne fått en storbrann, sier Morten Bangås, Remiks sin driftsleder for returstasjonene, til Nordlys.

Kraftig glimt

Han viser overvåkningsfilmen fra anlegget der man ser avfallet på båndet, via søppelkverna som maler kruttet fra fyrverkeriet i stykker og plutselig er det full fyr i søpla på båndet flere meter overbakken. Dette er så høyt og utilgjengelig at de to på jobb ikke har noen sjanse til å se flammene. Først når det brennende avfallet plutselig lyser opp i et kraftig glimt på sin ferd mot en pakkemaskin som pakker søpla inn i rundballer, skjønner de to at noe har gått galt.

På filmen ser man den ene ansatte komme løpende med brannslangen og får avverget det som kunne endt med katastrofe i det supermoderne anlegget.

- Vi hadde flaks. Systemet har en start og stopp-funksjon. Så i teorien kunne brannen i avfallet stoppet der oppe i en dyp trakt sammen med annet brennbart materiale hvor vi ikke ville kommet til og da ville den spredt seg svært raskt. Brannen kunne også spredt seg til maskinene med flere 100 liter med hydraulikkolje eller det elektriske anlegget, forteller Bangås.

Tilfeldighetene ville det imidlertid til at brannen fortsatte sin ferd ned mot bakkenivå og ble pakket inn med mer og mer avfall slik at brannen aldri fikk spredt seg skikkelig i omfang.

- Heldige

- Vi var heldige denne gangen. Dette skjedde rett før stengetid og man kan jo ser for se at det lå en glo igjen og ulmet etter at våre folk var gått for dagen. Da hadde det endt med katastrofe, sier Bangås, som mener de bare var sekunder unna en storbrann.

- Det kunne totalskadd hele anlegget, sier Bangås, og legger til at pakkemaskinen som nær gikk tapt var ny i desember. Prislapp: Fire millioner kroner.

En skade på den ville medført driftstans på anlegget i Tromsø. Med 180 tonn avfall om dagen sier det seg selv at konsekvensene ville vært alvorlig.

- Vi snakker om ekstrakostnader for oss på flere 100.000 kroner, kanskje millioner, sier Bangås, og legger til at regninga ville havnet i postkassene til Tromsøs innbyggere.

Dessverre er det ikke første gang dette skjer.

Skal til politiet

- Nei. vi har opplevd både at folk kaster dynamitt, skarpe skudd og fyrverkeri i restavfallet, sier Remiks egen ekspert på farlig avfall, Geir-Arne Årnes.

Etter at kjøpesenteret Jekta gjenåpnet i november 2012, sto plutselig rakettene i taket like etterpå inne på avfallstasjonen.

- Det var ikke så mange andre som holdt på med raketter på den tida..., sier Årnes tørt.

Han har følgende beskjed som folk bør legge seg på minne til om nøyaktig ett år.

- Politiet er rett adresse for fyrverkeri som ikke er skutt opp eller blindgjengere.

Artikkeltags