Slik vil han felle de drapstiltalte

AKTOR: Statsadvokat Torstein Lindquister (innfelt) er aktor når saken mot to drapstiltalte menn kommer for retten mandag. De er tiltalt for å ha tatt livet av en 55-årig mann her i Olderdalen i Kåfjord kommune.

AKTOR: Statsadvokat Torstein Lindquister (innfelt) er aktor når saken mot to drapstiltalte menn kommer for retten mandag. De er tiltalt for å ha tatt livet av en 55-årig mann her i Olderdalen i Kåfjord kommune. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hevn og «bygdejustis» er helt sentrale temaer når Olderdalen-drapet nå skal for retten.

DEL

Mandag morgen starter rettssaken i Nord-Troms tingrett mot to menn på 31 og 40 år. Her står de tiltalt for drap og voldtekt etter at en 55-årig mann ble funnet død hjemme i Olderdalen i Kåfjord på formiddagen 21. september i fjor.

Ifølge tiltalen ble mannen mishandlet med et støvsugerrør natten i forveien. Senere døde han som følge av skadene han var påført.

Har gjort DNA-funn

Begge de tiltalte har hele tiden nektet straffskyld, men påtalemyndigheten er av en annen oppfatning. Dermed er det bevisførselen omfattende og det er satt av hele 12 dager til rettssaken.

Blant bevisene påtalemyndigheten mener beviser at de tiltalte har drept 55-åringen, er ifølge Nordlys' opplysninger tekniske funn gjort på støvsugeren som skal ha blitt benyttet i drapet.

- Det er flere ting som kommer inn i bevisførselen. Det er vitneforklaringer om bevegelser fram og tilbake fra en del fester rundt omkring. Hvor de tiltalte befant seg og hvor de dro er sentrale spørmål. I tillegg er det tekniske beviser som vi mener kan knytte dem til handlingen og hvem som har utført dette, herunder DNA-spor. Ikke minst er det sakkyndige rettsmedisinere som vil gjøre rede for sine funn, forklarer statsadvokat Torstein Lindquister, aktor i saken.

Polititeori: Drept som hevn

Nordlys til at politiet mener mannen ble drept i en form for hevnaksjon, eller «bygdejustis». I 2012 ble 55-åringen frikjent i Hålogaland lagmannsrett i en annen straffesak, etter først å ha blitt dømt til fengsel i ett år og fire måneder i tingretten.

Selv om de drapstiltalte ikke hadde noen direkte befatning med denne saken, står den sentralt i påtalemyndighetens drapsteori. De har begge tilhørighet til Olderdalen og det samme har både avdøde og fornærmede i straffesaken fra 2012.

- Saken kommer til å bli et tema i og med at avdøde var involvert i den. Så får vi se hvor stor betydning den har. Men den har vært et tema under etterforskningen og da er det naturlig at det også blir et tema i hovedforhandlingen, sier Lindquister.

Nekter enhver befatning

Nordlys har vært i kontakt med 40-åringens forsvarer, advokat Svein Kristian Wikstrøm. Han er tilbakeholden med å kommentere saken forut rettens behandling, men gjentar at hans klient nekter skyld.

- Han har ikke endret holdning til det, men har tenkt å forklare seg for retten, sier Wikstrøm.

Det har ikke lyktes for Nordlys å få tak i 31-åringens forsvarer, advokat Morten Furuholmen. Han har imidlertid tidligere uttalt at hans klient nekter enhver befatning med drapet. Etter det Nordlys kjenner til har han vært i så mange som 10-11 avhør med politiet etter at han ble pågrepet 10. oktober i fjor.

- Jeg kan ikke gå inn på min klients forklaringer, men han har altså ikke tatt i den handlingen som er beskrevet som tiltalen, sa Furuholmen til Nordlys da tiltalen var klar i juni.

Artikkeltags