Etter en oppdatering på Godfisk sin Facebook-side satt debatten i gang om hvordan man egentlig skal skrelle reker. Et bilde av to reker og med teksten: «Halen eller hodet først når man skreller disse?» Med 404 kommentarer, 313 likes og 24 delinger viste det seg at dette var et hett tema for mange.

LES MER: "så suger du litt i hodet før du kaster det"

– Jeg ble positivt overrasket over hvor stor respons det ble på innlegget. Dette viser at folk har et sterkt forhold til hvordan man skreller reker. Det er utrolig moro! Sier markedsrådgiver i Norges Sjømatråd, Sara Møllebakken.

Mange engasjerte seg i debatten og delte sine tips om rekeskrelling. Og det var en kommentar Møllebakken bet seg merke i.

– Jeg vet ikke om historien er sann, men det var ei som skrev en historie om et par svensker som var på besøk i Norge. De hadde spist reker og fikk veldig vondt i magen dagen etter. Det viste seg at de hadde spist rekene med skallet på.

Fasitsvaret

Selv om debatten på Godfisk sin Facebook-side tar utgangspunkt i hode eller hale først har, Frank Ole Hansen, som er daglig leder ved Sjøland i Tromsø en helt annen anbefaling til sine kunder. Han starter skrellingen midt på ryggen.

– Jeg begynner med en liten klo som sitter omtrent midt på ryggen til reken. Jeg tar tak i denne og drar skallet oppover mot hodet. Samtidig tar jeg tak i hodet og benene. Da kan du bare dra reken ut av haleskallet. Dette er måten å gjøre det på.

Denne skrellemåten er enklest og mest effektiv mener Hansen. Den samme teknikken bruker også hans fiskeselgerkollega, Dag Hugo Jensen, som også starter skrellingen på ryggen.

– Det er ikke så mange som vet om denne lille kloen på ryggen. Det går veldig raskt og greit, men dette er en teknikk som trenger øvelse.

Jensen påpeker at med denne skrellemåten kan du sjekke om rekene er ferske.

– Når du bruker denne metoden og har skrelt av kropp og hode, skal du kunne presse halen ut av skallet. Om dette ikke skjer er det en mulighet for at rekene har ligget i lake.

Gode råd

Sara Møllebakken sier at Norges Sjømatråd ikke sitter på noe fasitsvar for hvordan man skal skrelle reker, men oppfordrer folk til å søke opp debatten på Facebook-siden til Godfisk for råd.

– Det finnes mange ulike måter å skrelle reker på. Det ser man på debatten som har foregått. Det viktigste er at man faktisk skreller dem!