Slik så Jøran (12) ut etter å ha blitt smittet av reinbrems

HOVNET OPP: Slik så Jøran (12) ut rundt øyet etter å ha blitt smittet av reinbrems.

HOVNET OPP: Slik så Jøran (12) ut rundt øyet etter å ha blitt smittet av reinbrems. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hovnet opp og ble rød i ansiktet.

DEL

Det hele begynte i september i fjor, skriver NRK Sápmi, da Jørans mor Astrid Rasdal Kemi merket at sønnen helt uten videre fikk en hevelse over venstre øye.

Hun trodde først 12-åringen hadde fått en allergisk reaksjon, og ga ham allergimedisin.

- Det hjalp ikke, og hevelsen ble bare verre, forteller Astrid Rasdal Kemi til Nordlys.

Øyet var gjennomklistret

Etter to dager ringte hun legen. Her fikk hun beskjed om å fortsette med allergimedisin. Ukentlige legebesøk fulgte uten at Jøran ble bedre.

Tvert imot.

- Det ble verre og verre, og han fikk en gedigen kortisonkur som førte til bivirkninger. Han gikk også på en antibiotikakur som ikke fungerte, mens han i tillegg fikk en ny hevelse i panna, like over øyet, forteller Kemi.

- Det så ut ikke ut, øyet hans var helt gjennomklistret, fortsetter hun.

Etter å ha vært innlagt på sykehus både i Hammerfest og Tromsø, klarte til slutt legene å finne ut hva som feilet Jøran: Han var smittet av reinbrems.

- De hadde sett på blodprøver og funnet ut at det var en form for parasitt, sannsynligvis reinbrems, sier moren.

Provosert over forsker

Reinbrems stammer fra fluer som legger egg i pelsen på reinsdyr. Disse eggene og larvene som senere klekkes, kan smitte over til mennesker.

Astrid Rasdal Kemi tror sønnen ble smittet da familien, som driver reindrift på hobbybasis, melket reinkalver i juli i fjor.

- Det er den verste tiden på året for disse fluene, og du merker det knapt at den setter seg i håret. Eggene klekkes veldig fort, vanligvis i løpet av tre-fire døgn. Etter det kryper larvene ned i hodet og kan oppsøke øynene fordi det er næring der. Det kan i verste fall resultere i blindhet, sier Kemi.

Hun lar seg derfor provosere over den finske forskeren Antti Oksanen, som i forrige uke uttalte til Oddasat at mennesker ikke trengte å frykte reinbrems.

- Det er ikke riktig, mener Kemi.

Ble ertet på skolen

Sønnen ble først friskmeldt etter parasittinfeksjonen først 9. januar i år. Han hadde da vært operert én gang og gått på fire behandlingskurer.

- Han ble først opererert i begynnelsen av desember, men fikk et nytt utbrudd like før jul, forteller Kemi.

Selv om så mange som 17 personer ble syke i fjor høst og vinter på grunn av reinbrems, har Kemi inntrykk av det er relativt sjeldent at det smitter mellom mennesker. Når det likevel rammer, er det tungt, forteller hun.

- Det er ikke bare det fysiske, men også det psykiske. Etter at han kom tilbake på skolen har han fått slengbemerkninger som at han er et «larvehode». Det er klart at det er en kjempebelastning, sier Astrid Rasdal Kemi.

Lege: Mer vanlig enn man tror

Pal Ivan, avdelingsoverlege ved Hammerfest sykehus, har god erfaring med reinbremssmitte. Han tror parasitten er mer utbredt hos mennesker enn man skulle tro.

- Man har nok trodd at det er uvanlig, men det er kommet nye måter å diagnostisere på som sannsynligvis har medført til at vi oppdager flere, sier Ivan til Nordlys.

At mange har blitt smittet uten å merke det, mener han taler for at reinbrems i de fleste tilfeller ikke er farlig for mennesker. Hos barn som Jøran kan det imidlertid få dramatisk utslag i form av store hevelser i ansiktet.

- Det betyr ikke at det nødvendigvis er der larven er. Det er mer et uttrykk for immunforsvarets reaksjon på en fremmed organisme. Hevelser er en type symptom vi gjerne vil se nærmere for å undersøke om det kan være reinbremsinfeksjon, sier Ivan.

Han bekrefter at smitten i verste fall kan føre til blindhet, selv om han ikke kjenner til at det har skjedd i Norge.

- Det finnes sykdomshistorier fra andre deler av verden som gir eksempler på det, og det er noe vi tar høyde for i utredningen av pasienten. Det er likevel ikke det som skaper mest problemer, det er mer den generelle allergiske reaksjonen som kan medføre kraftig kløe og ubehag, sier Ivan.

Artikkeltags