Gå til sidens hovedinnhold

Slik måler du radonnivået selv

Artikkelen er over 8 år gammel

Fra 1. januar 2014 må alle som leier ut bolig, ha dokumentert radonnivået i huset.

Det sier Strålevernforskriften. Og nå begynner det å haste siden målingene etter reglene skal foretas i den årstiden det er kaldt. Det gjelder blant annet hundretusener nordmenn med utleiebolig.

Ole Morten Karlsen er daglig leder i firmaet Kontec, et av de få firmaene som gjør radonmålinger i Tromsø. I et brev til Tromsø kommune slår han alarm.

- Radon får etter vår oppfatning altfor lite oppmerksomhet, skriver Karlsen til kommunen.

LES OGSÅ: Har denne fristen gått deg hus forbi?

Hva er dette kravet?

Firmaet han driver, har spesialisert seg på blant annet måling av radonnivået. De får mange telefoner fra fortvilte utleiere som ikke vet hva de skal gjøre.

- I hovedsak er det spørsmål som «Hva er dette kravet?». Folk har vært i kontakt med kommunen, men de har ingen informasjon å gi dem. Kommunen må våkne opp. Vi har innbyggere som lurer på ting, sier Karlsen.

Statens strålevern informerer på sin side om hvilke firma som foretar målinger.

3.000 tilfeldig utvalgte nordmenn har i disse dager fått tilsendt pakke fra Statens strålevern, om at de er trukket ut til å få en gratis radonmåling i boligen sin. Vi andre som ikke er trukket ut, må betale selv. Pakken koster 450 kroner, pluss moms og selges blant annet gjennom Kontec AS.

Statens strålevern anbefaler tiltak hvis becquerelnivået overstiger 100 Bq/m³ i et rom. Det maksimalt godtatte nivået er 200 Bq/m³. De anbefaler også alle som har oppholdsrom i underetasjer eller i en av de tre laveste etasjene over bakkeplan å måle radonkonsentrasjonen.

Målingen må foregå når det er kaldt ute. På landsbasis har Statens strålevern satt frist 15. april for å avslutte målingen. I Nord-Norge kunne man ha holdt på lenger, mener Karlsen.

Snart for seint

– Vi kunne sikkert ha holdt på en måned til, sier han.

– Men når målerne skal stå ute i minimum to måneder, er sesongen snart over nå, føyer han til.

Han mener de som ennå ikke har foretatt målinger, må kaste seg rundt nå. Til høsten kan det bli trangt i køen.

– Det begynner å bli seint, selv om vi er av den oppfatningen at vi i Nord-Norge kan holde det gående i en måned til. Vi klarer vel å få det til før jul også, for dem som venter til da, men det kommer til å bli knapt med tid, sier Karlsen.

Da radonkravet ble innført i Strålevernforskriften, ble det gitt en overgangsfrist på tre år. Nå begynner det å haste både for skoler, barnehager, arbeidsplasser og ikke minst utleiere.

Etter 1. januar 2014 vil radonmålinger være en opplysning som husselgere må dokumentere i forbindelse med salg av boligen. Når det ikke finnes slik måling, vil dette kunne føre til en forsinkelse med salget, tror Karlsen.

Slik måler du selv

Ole Morten Karlsen i Kontec AS som er medlem av Radonkjeden, sier du kjøper en liten målepakke inneholdende to sporfilmer, en enkel bruksanvisning og et skjema som skal fylles ut med opplysninger om boligen din. De to sporfilmene plasseres i to ulike rom.

- Plasser dem lavest mulig. Velg rom som man oppholder seg i, for eksempel et soverom og i stua. La sporfilmene ligge der i to måneder. Når måleperioden er over, sender du inn sporfilmen i en returkonvolutt som medfølger i målepakken. Så får du seinere en rapport tilbake med resultatet av målingen, forteller Karlsen.

- Hvis det viser seg at det er mye radongass der du bor, kan det bli en del ting som må gjøres. Tiltaksgrensen er 100 becquerel per kubikkmeter luft. Det skal aldri være mer enn 200 becquerel.

Karlsen forteller at det i en del nye boliger i nærheten av Eidkjosen er målt så mye som 800 og over 1000 becquerel. Da har det vært nødvendig å gå inn med radonsug under huset.

Det er normalt mest radongass i kjelleren på et hus, men også i 1. og 2. etasje. Normalt er ikke radongass noe problem i 3. etasje og høyere.