Like før midnatt tirsdag 2. september krysser småbarnsfamilien fra Troms grensen fra Syria til Tyrkia.
Da har mor og fem barn i alderen ett til åtte år, oppholdt seg i det borgerkrigsherjede landet i nesten én måned – mot sin vilje.
Det som skulle være en hyggelig familieferie til Tyrkia, endte i et helvete. De skal ha opplevd kamphandlinger på nært hold og blitt holdt fanget i byen Raqqa, ansett som hovedstad i det selverklærte «kalifatet» til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).
Her kan Nordlys presentere historien om hvordan de kom seg hjem igjen.
Bevæpnede vakter
Mellom 4. og 5. august reiste familien til Tyrkia. Øst i landet skulle de møte 35-åringens slektninger i forbindelse med det som var en lenge planlagt ferie. Men der kvinnen trodde det var en ordinær ferie, skal mannen ha hatt andre planer.
– Etter å ha kjørt hit og dit, angivelig for å besøke moren, kommer de plutselig til grensa til Syria. Her blir de kommandert ut av bilen og får beskjed om å løpe. Med barna i armene løper kvinnen gjennom piggtrådsperringer. Da hun plutselig innser at de er inne i Syria, får hun selvfølgelig panikk, forteller Vidar Helgheim, bistandsadvokat for kvinnen.
Deretter skal turen ifølge politiet ha gått til IS-hovedkvarteret Raqqa. Byen nord i Syria er ansett som hovedstad for IS-kalifatet, styrt med jernhånd av en brutal tolkning av islamsk sharialov. Offentlige henrettelser er utbredt.
Det samme er IS' moralpoliti, som sørger for at kvinner er tilstrekkelig tildekket, at det ikke røykes, drikkes alkohol eller stjeles – blant annet. Straffene for lovbrudd er strenge. For tyveri kan en få hånden hugget av.
Her ble kvinnen og hennes fem barn holdt under strengt tilsyn – også av bevæpnede vakter. Ifølge Nordlys' opplysninger skal mannen ha deltatt på en treningsleir i regi av IS. Det er ikke kjent om han har deltatt direkte i kamphandlinger.
Ifølge kvinnens bistandsadvokat skal de imidlertid ha opplevd borgerkrigen på nært hold. Skuddvekslinger og bombeangrep har gjort at de måtte flykte fra huset de ble holdt i. Hele tiden var de under oppsyn. De turte ikke rømme.
Møtte familien
Til slutt skal kvinnen ha klart å overtale ektemannen til å forlate landet. Etter det Nordlys kjenner til, skal årsaken skal være at parets yngste barn på ett år ble syk. Deretter tok de seg med bil over grensa til Tyrkia.
Da hadde norske myndigheter jobbet på spreng med å få dem ut av Syria. Flere medier kjente til historien, men holdt tett etter anmodning fra myndigheter og familiens representanter.
Etter å ha krysset grensen til Tyrkia 2. september, var de igjen tilbake i Norge lørdag – fire dager senere. Samme kveld blir mannen pågrepet på flytoget på vei fra Oslo lufthavn, mens resten av familien ble fraktet rett til sykehus der de ble ivaretatt av helsepersonell.
Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde bisto i arbeidet med å få familien hjem. Fredag kom han til Troms etter tidligere å ha møtt kvinne og de fem barna.
– Hvordan var det å møte dem?
– Jeg vet ikke om jeg har lyst til å beskrive det. Det var ganske sterkt, sier han.
Privatetterforskeren har jobbet med den helt spesielle og svært vanskelige bortføringssaken i halvannen måned, og vært tilgjengelig som støttespiller og rådgiver for familien og deres pårørende 24 timer i døgnet. Det har kostet mye energi.
– Det føles som jeg har løpt maraton flere ganger på rad, smiler Skjolde, som ikke legger skjul på at det har vært en stor emosjonell påkjenning også.
– Hvor mye av æren skal du ha for at det gikk bra til slutt?
– Det har jeg aldri tenkt på. Det synes jeg blir feil fokus. Du kan heller betegne det som flaks eller tilfeldigheter. Jeg har støttet og prøvd å påvirke og få til et godt samspill mellom flere parter, sier han.
Skjolde er meget tilbakeholden med opplysninger om hva familien har opplevd i Syria.
– Virkelig ille
– Jeg kan si at de kom landeveien inn i Tyrkia, kjørende med bil fra Syria, og dro derfra med fly. Mer vil jeg ikke si om det. Det får bli opp til politiet å gå ut med slike opplysninger, sier han.
Når det gjelder familiens opplevelser hersker det liten tvil om at det har vært sterke saker. Som fanger i et fremmed land under helt spesielle omstendigheter er det nesten umulig å forestille seg påkjenningen.
– Det var ille. Og når jeg sier ille, så mener jeg virkelig ille. De har utvilsomt vært i en krigssone. Det høres ikke ut som å gå på gata her hjemme, for å si det sånn. Jeg har aldri opplevd et så sterkt nødrop som fra denne familien. De var helt klart desperate, sier Skjolde.
Han ikke vil gå nærmere inn på hva de har vært vitne til av krig og voldshandlinger.
– Det er familien selv som har eierskapet til opplevelsene sine. Det blir opp til dem å fortelle sin historie når de er klare for det, sier Jan-Arnt Skjolde.
Bygda i sjokk
Tilbake står en bygd i sjokk. Nordlys har snakket med flere beboere – blant dem en som kjenner familien godt. Han beskriver siktede som en arbeidsom og godt likt mann i lokalsamfunnet.
– Jeg har bare godt å si om ham. Han tok vare på familien på alle måter. Det de nå har opplevd, er helt bak mål. Det er rett og slett overraskende – skremmende overraskende, sier mannen til Nordlys.
I likhet med andre i bygda hadde også han fått med seg familiens ferieplaner til Tyrkia.
– De fortalte at de skulle på ferie. Når vi høre om dette, kom det som et sjokk på oss alle. Jeg skjønner det ikke.
Han oppfattet 35-åringen – som er norsk statsborger, men opprinnelig fra Syria – som troende muslim, men har aldri bitt seg merke i at han skal ha hatt ekstreme holdninger. Kvinnen – hun etnisk norsk – hadde konverter til islam.
PST følger saken
Mannen er foreløpig siktet for frihetsberøvelse av Troms politidistrikt. Han nekter straffskyld. Politiet har ikke utelukket at siktelsen utvides. Norske myndigheter har anledning til å straffeforfølge personer som er med i terrororganisasjoner – også i utlandet – etter straffelovens paragraf 147.
– I ett av leddene i paragrafen står det at det er ulovlig å støtte eller delta i terrororganisasjoner. Dette gjelder både IS og en annen organisasjon i Syria som heter al-Nusra (syrisk opprørsgruppe med forbindelser til al-Qaida, journ.anm.). For dem som drar fra Norge, vil det være ulovlig å støtte eller delta i disse organisasjonene. Vi gjør individuelle vurdering av tiltak i hver sak, men ett slikt tiltak kan være siktelse, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Både IS og al-Nusra er ført opp på FNs liste over terrororganisasjoner.
Bernsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag. Samtidig bekrefter han at PST er kjent med saken fra Troms.
– Formelt sett er foreløpig ikke dette en PST-sak. Men det er klart at personer som er radikaliserte og har vært i dette området, er interessante for oss – uavhengig av om det foreligger en siktelse eller ikke. Denne saken er med andre ord interessant for oss, sier Bernsen.