HARSTAD (Nordlys.no): Kanebogenkrysset i Harstad er et av byens mest trafikkerte. Til tider bygger køene seg opp i alle retninger. For ei tid tilbake ble det kaos i rushtidene da mange biler skulle gjennom i alle retninger.

– Det førte til lang kø sørover, og jeg som kommer den veien hver dag ble stående lenge å vente, sier Roar Eilertsen fra Sandtorg i Harstad.

Bom stille

Han forteller at passeringstida ble justert ned i retning nord. Eilertsen vet ikke hvorfor dette ble gjort, men nå er han glad for at etaten lytter til bilister som han selv.

– Jeg kontaktet vegvesenet gjennom nettstedet fiksgatami.no. Det gikk ikke lang tid for at de justerte opp igjen, og det er jeg glad for. Nå flyter trafikken mye bedre gjennom krysset, sier han.

Eilertsen antar at de vegvesenet gjorde dette grepet for å unngå lange køer ned mot Stangnes, gjennom Rundkjøringa på Åsby.

– Kanebogenkrysset er en flaskehals, og ofte tar det lang tid å komme seg fra Stangnes mot krysset. Det fører til at trafikken står bom stille i rundkjøringa overfor krysset.

Ny rundkjøring

Det omstridte krysset er en del av Harstadpakken, og skal bygges om til rundkjøring de kommende årene. Det er Eilertsen glad for.

– Noe må gjøres, og snart blir det rundkjøring. Da slipper vi lysreguleringsproblemene, sier han.

Per Egil Iversen i Statens vegvesen bekrefter historien, men sier at det handler om noe helt annet enn at de har justert opp og ned ventetida.

– Faktisk var det et teknisk problem. Systemet hadde hengt seg opp, og da ble det tull med grøntperiodene, sier Iversen.

Kommunikasjon

Systemet i Kanebogen er langt mer avansert enn at lysreguleringene har faste tidsintervaller.

– Vi har et system i bakken som måler og føler trafikken. Datamaskinene regner ut hvordan det vil være mest hensiktsmessig å ha lange grøntperioder, sier Iversen.

Dette er et bevis på at kommunikasjonen mellom nettstedet fiksgatami.no, brukerne, og Statens vegvesen fungerer.

– Helt klart. Vi får tilsendt beskjedene som kommer til dette nettstedet, og da forsøker vi å få gjort så mye som mulig med ønsket fra bilistene, sier Iversen.