Slik bor «boligkongene»

nybygg: Bård Sverdrup stoler på at Totalrenovering leverer kvalitet når hans egen bolig er underoppføring i Ivar Aasens vei sør på Tromsøya. Bygningen rommer to boenheter og en større garasje i underetasjen.

nybygg: Bård Sverdrup stoler på at Totalrenovering leverer kvalitet når hans egen bolig er underoppføring i Ivar Aasens vei sør på Tromsøya. Bygningen rommer to boenheter og en større garasje i underetasjen.

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

De bygger boliger for tusener av tromsøfolk. Slik bor utbyggerne selv.

DEL

De lever av å bygge og selge boliger i et av landets mest pressede markeder. Det gir «boligkongene» i Tromsø anledning til å ha det romslig på hjemmebane.

I en splitter ny bolig i Ivar Aasens vei flytter Totalrenoverings daglige leder og eier Bård Sverdrup snart inn. Den nye boligen har attraktiv beliggenhet sør på Tromsøya, og har flott utsikt over Tromsøysundet.

Suksesshistorie

For Bård Sverdrup har bedriften Totalrenovering, som han startet i 1996, vært en suksesshistorie, og ifølge ligningsformuen var han i 2012 god for 51 millioner kroner.

Driftsinntektene passerte 170 millioner i 2012, og antallet ansatte har økt hvert år til de nå teller rundt 160 tømrere, murere, rørleggere, malere, flisleggere og andre fagfolk som trengs for å bygge et hus.

Totalrenovering tar små og store byggeoppdrag, og bygger også hele hus fra grunnen. Det er selvfølgelig hans eget firma som har fått oppdraget med å bygge Sverdrups nye bolig.

– Selvfølgelig, der var jeg programforpliktet, fastslår Sverdrup.

Han vil ikke avsløre verdien av huset, men det består av to boenheter.

500 boliger

Totalrenovering har de siste årene bygget rundt 500 boliger i Tromsø. De har et tilsvarende antall boliger under planlegging de neste årene.

Sverdrup er bare én av byens mange boligbyggere som har tjent gode penger på å bygge boliger for andre, men entreprenørene velger gjerne ulik boform.

Morten Walthinsen, daglig leder i Tromsø Eiendomsutvikling AS, bor i toppetasjen av en av luksusblokkene i Draugen i Workinnmarka.

– Vi solgte eneboligen for noen år siden og flyttet hit. Arealet er vel bortimot halvert, men prisen på en dyr blokkleilighet kan ofte tilsvare det en enebolig koster, sier Walthinsen,

Han har siden starten av 2000-tallet bidratt til å realisere 500-600 boliger i Tromsø. Nylig ble det stor oppmerksomhet rundt planene om ei blokk på 22 etasjer – tilsvarende rundt 70 meter – på Strandkanten.

Nå har planene vært ute på høring, og Walthinsen fastslår at høyden blir lavere.

– Vi skal ikke bygge noe byen ikke vil ha, forsikrer Walthinsen, som altså selv bor i blokk.

– Er det så lukrativt å bygge boliger, at utbyggere selv kan bo luksuriøst?

– Det å være utbygger i Tromsø har sine lyse sider når markedet er bra, men det er noe helt annet i dårlige tider.

– Men nå er markedet på vei opp?

– Nå er det lysere tider. Men det er også blitt mye dyrere å bygge. Vi har et prosjekt med 50 leiligheter på Strandveien, og det er ikke slik at de rives vekk.

Nøkternt

Det er langt fra alle entreprenører som bor like luksuriøst. Flere av eiendomsutviklerne bor i tilsynelatende relativt nøkterne boliger.

Ola Valdermo som driver Solnesset Eiendom, bor i en enebolig i Bjerkealleen sør på Tromsøya.

– Vi kjøpte i 1994 da prisene var relativt lave, men rentene var høye. Boligen kostet 1,9 millioner, og vi strakk oss langt for å få råd. Foreldrene våre mente vi var steike tullat, sier Valdermo.

Valdermo og kona har pusset opp, og har valgt å bli boende i huset som ble oppført i 1984.

Ny bydel

Samtidig er Valdermo nå i ferd med å bygge en ny bydel i Hamna i Tromsø. Rundt 40 ene- og tomannsboliger i moderne arkitektur er så langt kommet opp, og 20 nye leiligheter skal stå ferdig til jul.

I tillegg skal ytterligere 200 boliger bygges ned mot Sandnessundet.

I likhet med Bård Sverdrup, har eiendomskongen Terje Johansen fra Finnsnes selv bestemt hvordan hans eget hus skulle se ut.

Johansens hus på Silsand ligger idyllisk til øverst på en høyde, omkranset og skjermet av furuskog. Huset er svært stort, og har meget spesiell arkitektur – formet som en slags halvmåne.

– Jeg har fått bygget det selv, bekrefter Johansen, som var en særlig sentral utbygger i Tromsø på 2000-tallet.

Da sto hans selskap bak blant annet utbyggingen av flere hundre leiligheter på Tomasjordnes. Men Johansen har bygget boliger i Troms i hele 32 år.

– Så da blir det noen tusen leiligheter til sammen.

Nå er han imidlertid ferdig med de store boligprosjektene i byen.

– Man må bygge en viss mengde skal det være særlig gevinst. Men det endrer seg stadig hvor mye man kan tjene, sier Johansen, og viser til nye byggekrav, infrastruktur og uavhengig kontroll.

– Du har ikke vært fristet til å flytte til Tromsø noen gang?

– Nei, vi har det bra her på «landet».

Artikkeltags