Slår virus-alarm i Nord-Norge

Smittevernoverlege Glenn Severinsen

Smittevernoverlege Glenn Severinsen Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Adenoviruset sprer seg hyppig i nordnorske byer. I verste fall kan det gi deg varig synsskade.

DEL

– Vi er bekymret. Det er en hissig epidemi, som i det siste er rapportert inn både fra øyeleger, fastleger og legevakta, sier smittevernoverlege i Tromsø kommune, Glenn Severinsen.

Han valgte i går selv å sende ut en pressemelding for å advare folk mot det svært aggressive viruset som nå sprer seg i Nord-Norge.

Bodø, Tromsø og Harstad

Adenoviruset er ikke et nytt fenomen – men årets variant har vist seg å være ekstra ille.

– Vanligvis møter vi på dette om høsten, og da i forbindelse med at det fører til hissige luftveisinnfeksjoner som rammer barn og unge. Men i år har vi altså registrert at dette viruset er særdeles aggressivt, og at det nå også smitter i form av øyeinfeksjoner, sier Severinsen.

Smittevernoverlegen forteller at det er funnet bekreftede tilfeller av viruset i Harstad, Bodø og Tromsø. Spesielt i Tromsø har viruset rukket å spre seg. I løpet av de siste tre ukene er det innrapportert over 20 laboratoriebekreftede tilfeller av viruset fra tromsøregionen.

Ettersom viruset er svært smittsomt, kan det fort spre seg videre i Nord-Norge.

Viruset smitter ved kontakt via fingre og ved hosting og nysing når man er forkjølet. Infeksjonen gir en uvanlig kraftig øyekatarr, og kan også gi hornhinnebetennelse.

– Man kan få synsskader som man sliter med i veldig lang tid. I verste fall får man varige synstap, sier Severinsen.

Hovner opp

Vanlige symptomer på adenovirus er rødt øye, som regel først på en side og etter få timer eller dager også i det andre øyet. Det renner vandig sekret, av og til litt slim, men ikke spesielt mye puss. Øyelokk kan være hovne, og øyehinnenkan etterhvert bli så hoven og rød at det kan være vanskelig å få lukket øyet igjen. Det finnes ingen god behandling av viruset. Som regel forverres det i løpet av de første to ukene, før det gradvis forbedres.

Smittevernsoverlegen understreker at epidemien så langt ikke har rammet barn eller unge, men dette er de bekymret for skal inntreffe.

– Heldigvis har det hittil ikke blitt rapportert om tilfeller blant barn og unge hittil, men det er klart at vi er redd for at dette skal smitte videre dit. Folk bør ta forholdsregler, spesielt når det kommer til god håndvask og hygiene, sier Severinsen, som i tillegg oppfordrer til å ta kontakt med lege hvis man mistenker at man har viruset.

UNN unngår innleggelser

Pressevakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Marit Einejord, opplyser til Nordlys at de i skrivende stund ikke har innlagte pasienter med viruset. Hun understreker imidlertid at dette er etter ønske fra UNN. UNN vurderer nemlig viruset som såpass smittefarlig at de ikke vil ha pasienter der på døgnbasis.

– Vi har pasienter som vi har inne til kontroll hver dag, men grunnet den store smittefaren ønsker vi ikke at disse pasientene skal legges inn, sier Einejord – og legger til:

– Som regel vil det uansett ikke være behov for innleggelse av disse pasientene, da disse kan behandles på poliklinikker.

Artikkeltags