Gå til sidens hovedinnhold

Slår ring rundt UNN

Artikkelen er over 8 år gammel

Fagbevegelsen i Tromsø går med full tyngde inn i den frivillige aksjonen.

Fagbevegelsen i Tromsø går med full tyngde inn i den frivillige aksjonen som tar mål av seg til å redde Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) fra kutt i sengeplasser.

Om lag 20 organisasjoner, fagforbund, brukerorganisasjoner og legeforeningen ved UNN har sluttet seg til et opprop som krever faglig forsvarlig behandling for svake pasientgrupper. Lederen i LO i Tromsø, Kristine Larsen, sier det er viktig å vise den store bredden i det folkelige engasjementet for UNN.

Bekymret

– For mange av oss er også UNN vårt lokalsykehus. Vi representerer vanlige folk som er bekymret for det som skjer på den viktige samfunnsinstitusjonen som sykehuset er. Vi kan ikke sitte stille og se på at de kutter i pasienttilbudet i en situasjon der sykehusgangene er fulle av korridorpasienter som venter på behandling, sier Larsen til NTB.

Demonstrerte

For tre uker siden demonstrerte flere hundre sykehusansatte spontant da sykehusstyret vedtok å kutte 37 sengeplasser for å få rom til nyinvesteringer. Styret overhørte de skarpe oppfordringene fra ansatterepresentanter om å bremse opp og se nærmere på konsekvensene.

– Dette vil gå ut over pasientgrupper i Nord-Norge som ikke har så lett for å slå tilbake. Det går ut over pasienter innen psykiatri, geriatri og også fødende, advarte overlege og tillitsvalgt Geir Ivar Elgjo overfor NTB.

Én pott

Men sykehusstyret var mest opptatt av å komme videre. De vedtok kuttene i sengeplassene for å få rom på budsjettet til nyinvesteringer.

– Den tiden er over da sykehusene hadde noen penger som gikk til investeringer og en helt annen pott til drift. Nå er det én pott som gjelder, sa lederen i sykehusstyret Jorhild Andreassen.

Friske penger

Lederen i Tromsø Legeforening, Jo Endre Midtbø, mener det er positivt at lokalsamfunnet rundt engasjerer seg for sykehuset.

– Politikerne må forstå at skal man pålegge sykehuset å gjøre de utbyggingene man ønsker mot UNN 2020, kan ikke det skje på bekostning av utsatte pasientgrupper. Du legger ikke ned sengeplasser på et sykehus med lange ventelister. Det må friske penger inn i systemet for å unngå at det går hardt ut over pasientene, sier Midtbø til NTB.

Han stiller spørsmål ved om politikerne i et valgår tør å få et skarpt søkelys rettet på økonomistyring i Helse Nord. Det er en økende opposisjon mot Helse Nords håndtering av økonomien der sykehusene blir tvunget til kutt mens Helse Nord har en halv milliard kroner i overskudd.

Byråkratisk

Lederen for LO i Tromsø håper det folkelige engasjementet for sykehuset vil gjøre inntrykk på politikerne.

– Sykehusstyret hører ikke på de ansatte. De har fjernet seg fra folkelig innflytelse og framstår mer fjernt og byråkratisk. Kanskje vil de høre på oss som representerer vanlig folk. Vi må si fra om vår frykt for sykehuset. Det er vi nødt til, sier Kristine Larsen til NTB. (©NTB)

Kommentarer til denne saken