Slakter dokumentar

Artikkelen er over 13 år gammel

Tidligere biskop Ola Steinholt mistenkte mord etter å ha sett dokumentaren «Vanskelige vitner». Nå feller han en knusende dom over NRK-produksjonen.

DEL

Brennpunkt-programmet satte en støkk i hele landet da det gikk på lufta i november 2002.

I intervju med Nordlys slår Ola Steinholt nå fast at TV-programmet som fødte den stortingsoppnevnte Mehamn-kommisjonen aldri burde vært kringkastet:

– Dersom NRK hadde fulgt standardene de selv viser til i sin metoderapport, kunne de aldri laget et program med den formen som «Vanskelige vitner» fikk, sier Steinholt.

– Og hadde det hatt en annen form, er det spørs om vi ville blitt oppnevnt, tillegger han.

Forundret over pris

Metoderapporten han viser til ble sendt inn av NRK-medarbeiderne til Stiftelsen for kritisk og undersøkende presse (SKUP). Stiftelsen belønnet arbeidet med diplom. I tillegg fikk programskaperne samme år den nordnorske Svarte Nattaprisen.

– Jeg er forundret over at man gir priser til et sånt program, erklærer Steinholt.

Tenkte «mord»

Den tidligere biskopen, som la fram Mehamn-rapporten for pårørende og presse i går, sier han selv lot seg forføre av muligheten for en kollisjon med et jagerfly, og en påfølgende dekkoperasjon.

– Jeg ble sterkt påvirket, innrømmer Steinholt.

– Du tenkte «mord»?

– Ja, ja, ja. Jeg gjorde det, svarer den tidligere biskopen.

Men mistanken ble etter hvert til skepsis.

Brutalt stempel

Og i den tredje og foreløpig siste fullverdige rapporten om ulykken som frarøvet 15 mennesker livet den 11. mars 1982 felles det en nådeløs dom over dokumentaren.

«Vanskelige vitner» stemples som ensidig og tendensiøs:

«Redaksjonen ar presentert en konklusjon med alvorlige beskyldninger mot identifiserbare personer ute å ha levd opp til elementære krav til objektivitet,» heter det i rapporten.

– Det er spesielt to forhold jeg er kritisk til, sier Ola Steinholt:

* At NRK Brennpunkt kontant avviste motstridende opplysninger i loggen fra Tromsø Lufthavn.

* At utvelgelsen av vitner og intervjuobjekter synes selektiv, ifølge Steinholt.

– Jeg tror redaksjonen har vært opptatt av å lage et spennende program med sensasjonell snert, og dermed tråkket over streken, konkluderer Steinholt.

– Har dette skadet de pårørende?

– I den forstand at den reiv opp igjen gamle sår, så ja. Men samtidig kan den jo ha hatt noe positivt for seg dersom vi nå klarer å få skapt ro rundt Mehamn-ulykken.

Han håper NRK tar kritikken innover seg, og understreker kommisjonen ikke har ønsket å skade medieinstitusjonen.

NRK ikke overrasket

Nordlys var i går ettermiddag i kontakt med kringkastingssjef John Bernander, faktasjef Lars Kristiansen og nytilsatt Brennpunkt-redaktør Arne O. Holm for kommentar.

Den kommer imidlertid fra programskaper Lars Toverud:

– Vi er ikke overrasket hva de kommer med i forhold til hva vi har erfart. De har vært tydelige på hva de har tenkt om vårt arbeid. Vi står for det vi har publisert, og vi ser at kommisjonen er av annen oppfatning. Det er tydelig at heller ikke de har kommet til bunns i flere sentrale spørsmål. Og det synes ikke vi er spesielt overraskende basert på våre erfaringer med Mehamn-kommisjonen, sier Toverud.

Han er også i stuss over at Brennpunkts oppfølgingsprogram, så vidt han kan se, ikke er nevnt i rapporten.

– Her dokumenterer vi at det pågikk en NATO-operasjon denne dagen, sier journalisten.

SE FYLDIG FIRESIDERS REPORTASJE I DAGENS AVIS

Artikkeltags