- Skyt mer sel!

ROVDYR:  Selen bør defineres som et rovdyr, og bestanden skytes ned, mener Gunn-Britt Retter, 1.kandidat til samtingsvalget for Norske Samers Riksforbund.

ROVDYR: Selen bør defineres som et rovdyr, og bestanden skytes ned, mener Gunn-Britt Retter, 1.kandidat til samtingsvalget for Norske Samers Riksforbund. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Må defineres som plagsomt rovdyr.

DEL

Det er på tide å anerkjenne at selen i Norge er mer til plage enn gagn for lokalbefolkninga på kysten. Derfor mener Norske Samers Riksforbund (NSR) man burde ha effektivt uttak av sel i forhold til de fiskeriene man ønsker å opprettholde på kysten. I dag brukes veldig lang tid på å telle, forske og regulere gjennom kvoter for fangst og jakt, skriver Gunn-Britt Retter, 1.kandidat til sametingsvalget for Norske Samers Riksforbund, i en pressemelding.

Selen et rovdyr

- Selen bør defineres som rovdyr, som er til skade for livsgrunnlaget til kystfiskerne, på linje med rovdyr på land som er til skade for reindrift og sauehold, skriver Retter.

Hun skriver at selen har vært en viktig ressurs, men at den nå er en plage og at selbestanden må reguleres gjennom effektivt uttak i tillegg til fangst og jakt.

Myndighetene fastsetter årlige kvoter for fangst av kystsel, men Fiskerne i Tanafjorden erfarer at selplagen er både kostbar og skremmende. Kvotene og jakt er ikke tilstrekkelig for å redusere bestanden av steinkobbe og havert.

Artikkeltags