To menn er dømt i Indre Finnmark tingrett for å ha slått og sparket til en mann, skriver Finnmarken. Mannen måtte sy etter å ha fått et kutt i hodet, samtidig som han hadde fått blødning i det ene øyet, hoven nese og flere blodansamlinger på kroppen.

Begge de tiltalte er i 20-åra. De må betale 25.000 kroner til fornærmede.

Baksnakket moren

Det var i november 2009 at de to tiltalte besøkte fornærmede. Både de tiltalte og fornærmede hadde drukket. Den ene tiltalte skulle levere reinkjøtt til fornærmede, og da det var gjort fortsatte de tre å drikke brennevin sammen. Ifølge fornærmede oppsto det en situasjon der fornærmede etter hvert ønsket at de tiltalte skulle dra og han ringte politiet.

Litt seinere ringte han og sa at han var blitt banket opp av to personer. Politiet rykket ut og ifølge politibetjenten på stedet hadde fornærmede blod i ansiktet og på hendene. Det var også blod på sofaen og på gulvet. Fornærmede måtte til sykehus og ble skrevet ut dagen etterpå. Ifølge den fornærmede kom den første tiltalte på besøk og deretter den andre, som hadde med seg en pistol han plutselig trakk fram.

I retten har fornærmede forklart at han ringte politiet. Da de to tiltalte oppdaget dette begynte mishandlingen. Ifølge de to tiltalte var fornærmede ufin og gjorde seksuelle tilnærmelser. I tillegg hadde han omtalt den ene tiltales mor på en negativ måte i seksuell sammenheng.

Ifølge de tiltalte ville fornærmede ha de to til å inndrive penger fra en tredje person. Da den ene tiltalte skulle gå ble han slått av fornærmede. Den andre tiltalte tok tak i fornærmede og heiv han bort, mens den første tiltalte slo fornærmede. Han mener at han slo tilbake for å avverge seg mot nye angrep.

I vurdering av skyldspørsmålet tar retten utgangspunkt i de skadene fornærmede er påført.

Retten konkluderer med at det er de to tiltalte som har påført fornærmede skadene han fikk. Rettes oppfatning er at de tiltalte ikke har handlet i nødverge eller nødrett, og ut ifra forklaringene mener retten at begge tiltalte har brukt vold. Dermed dømmes den ene mannen til 120 dager i fengsel, hvor 90 dager gjøres betinget på grunn av den lange behandlingstiden. Han må også gi fra seg en softgun pistol og teleskopbatong.

Truet med å slakte rein

Den andre tiltalte ble dømt for andre overtredelser i tillegg. Han er dømt for å ha brukt og oppbevart narkotika, å ha truet med en straffbar handling som å true med å slakte reinene til en reineier og true med å «strømme en person i hjel».

Han er også dømt for å ha hatt et våpen uten å ha tillatelse til det, og for at han ikke har fulgt bestemmelsen om at skytevåpen og ammunisjon skal oppbevares forsvarlig nedlåst. Tiltalte hadde et haglgevær under en madrass i et hundebur i stua, og haglpatroner i en skuff på kjøkkenet.

Han er dømt til åtte måneders fengsel hvor seks av dem er gjort betinget. Han blir fratatt haglgevær og patroner.

Han er tidligere dømt for vold, samtidig som han har gjort nye straffbare forhold mens denne saken har vært under behandling.