Skolene svikter mobbeofre

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Nesten alle skolene som deltok i undersøkelsen har brutt kravene for å bekjempe mobbing i skolen.

DEL

Nesten alle skolene og kommunene som deltok i en landsomfattende undersøkelse, har brutt kravene opplæringsloven stiller for å bekjempe mobbing i skolen.

Av de 364 skolene som deltok i Utdanningsdirektoratets undersøkelse, har 94,5 prosent brutt loven, melder NRK.

Mange av skolene har ikke dokumentert hvordan de evaluerer sitt arbeid med skolemiljøet eller hvordan de forebygger mobbing. Undersøkelsen viser videre at få skoler har en rutine for å varsle skoleledelsen om mobbing.

– Dette er for dårlig. 330 kommuner har skrevet under på et manifest mot mobbing. Da forventer jeg at de faktisk gjør det de skal for å følge opp forpliktelsen, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Tidligere i år ble Kristiansand kommune dømt i Høyesterett til å betale over 900.000 kroner i erstatning til et mobbeoffer. Det er første gang en kommune blir kjent ansvarlig for mobbing i skolen.

– Mange kommuner fikk seg en skikkelig støkk da Kristiansand kommune faktisk tapte i Høyesterett. De er derfor mer oppmerksomme på dette problemet, sier Halvorsen.

Det er ført tilsyn med 146 kommuner og samtlige 19 fylkeskommuner. 316 grunnskoler og 48 videregående skoler har vært kontrollert. Det er gitt pålegg i tilknytning til om lag 20 prosent av kontrollspørsmålene i tilsynet. På landsbasis er det i gjennomsnitt gitt 2,6 pålegg per skole, og 94,5 prosent av kommunene har fått pålegg om retting.

Av dem som har deltatt, er det bare 9 kommuner og 49 skoler som ikke har fått pålegg om retting. (ANB-NTB)

Artikkeltags