Skole skiller gutter og jenter

INGEN REAKSJONER: Fagleder ved Borgtun skole, Knut Johansen, sier ingen foreldre har reagert på at skolen har lagt til rette for at en muslimsk elev skal få delta gymtimene og svømmeundervisningen ved skolen. ? Det har ikke fått noen negative tilbakemeldinger.

INGEN REAKSJONER: Fagleder ved Borgtun skole, Knut Johansen, sier ingen foreldre har reagert på at skolen har lagt til rette for at en muslimsk elev skal få delta gymtimene og svømmeundervisningen ved skolen. ? Det har ikke fått noen negative tilbakemeldinger.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

På grunn av en muslimsk elev, skilles gutter og jenter i gym og svømming på Borgtun skole i Tromsø. DEBATT OG AVSTEMNING: Er det riktig å skille gutter og jenter i skolen på grunn av religion?

DEL

Da foreldrene til eleven ga beskjed til skolen om at jenta ville utebli fra undervisningen i gym og svømming på grunn av familiens trosretning, bestemte skolen seg for å skille guttene og jentene i de aktuelle fagene. Slik får jenta være med på undervisningen.

– Det var ikke et krav fra foreldrene, bare en opplysning, sier fagleder ved Borgtun skole i Tromsø, Knut Johansen.

– Hvorfor?

– For vi ønsker å inkludere alle elevene. Vi vet jo hvor viktig det er med svømmeundervisning, så vi ville gjøre det vi kunne for å få med alle, sier Johansen.

Religiøse krav

Kjønnsdelingen er gjort ut fra religiøse krav om sømmelighet. Borgtun skole har over 300 elever. Og er kanskje byens mest internasjonale skole. Det går flere muslimske elever på skolen.

– Hva skjer om andre muslimske foreldre ytrer ønske om samme ordning i andre trinn?

– Da tar vi nok hensyn til det. Men vi får ta slike utfordringer om de kommer, sier Johansen.

Ingen protester

Foreldre og foresatte ble informert om ordningen på et foreldremøte tidligere i høst.

– Det var ingen foreldre som ytret meninger om det, sier Johansen.

– Hvordan har elevene reagert på dette?

– Tilbakemeldingen jeg har fått, er at mange av jentene virker tryggere når de har gym uten guttene.

Opplæringsloven

– Er ordningen i tråd med opplæringsloven?

– Det har vi vel ikke gått så dypt inn i. Vi vet at det er mange norske skoler som praktiserer denne ordningen, sier Johansen. I opplæringslovens paragraf 8-2, heter det at organiseringen av elever i grupper til vanlig ikke skal skje etter faglig nivå, kjønn eller etnisk tilhørighet.

– Tar dere hensyn til religion på andre områder i skolehverdagen?

– Ja. Siden vi er en internasjonal skole med mange ulike trosretninger, har vi ikke så synlig jul- og påskefeiring.

FAU-leder Olaf Eriksen sier til Nordlys at han ikke har hørt om saken.

– Derfor har jeg ingen mening om det. Men jeg regner med dette er skolens anliggende.

– Ikke skolens ansvar

– Totalt uakseptabelt! sier Magnus Mæland (H) i oppvekstkomiteen. Han mener trosretning og følger av det er foreldrenes ansvar, ikke skolens.

– For å si det kort. Be i fred hjemme, men ikke ta religionen inn i skolen. Dette er å gå tilbake til en tid jeg trodde vi var ferdig med. Og det motsatte av integrering, sier Mæland.

– Men uten tilrettelegging får ikke eleven svømmeundervisning. Og det er vel viktig?

– Svært viktig. Men det er foreldrenes valg, sier Mæland.

Viktige hensyn

– Generelt mener jeg man skal følge opplæringsloven, men jeg kan ikke si at hårene reiser seg i nakken når jeg hører om at kjønnene deles. Jeg vet at ledelsen ved Borgtun er veldig oppadgående og flinke. Dermed regner jeg med at det ligger viktige hensyn bak avgjørelsen, selv om dette kan være brudd på opplæringsloven, sier Elin Jørgensen (Rødt).

Eli Carstens er rektor ved Borgtun. I går hadde hun ikke tid til å uttale seg om saken til Nordlys.

Nordlys var i går også i kontakt med foreldre til elever på klassetrinnet. Av de vi kontaktet, var det ikke noen som ville uttale seg i saken.

Artikkeltags