Gå til sidens hovedinnhold

- Skjulte 7 millioner fra pyramidespill

Artikkelen er over 11 år gammel

Fotballkjendis og to andre Troms-menn tiltalt.

Tre personer, en av dem tidligere eliteseriespiller i fotball, er tiltalt i Nord-Troms tingrett for å ha unnlatt å opplyse om millionbeløp som skal være tjent inn gjennom pyramidespillselskaper.

I løpet av en periode på over to år, fra 2002 til 2004, skal tre menn fra Troms ha unnlatt å informere skattemyndighetene om store beløper, inntjent gjennom to selskaper som forbindes med pyramidespillvirksomhet og virtuell aksjeomsetning.

Til sammen skal disse tre mennene ha holdt skjult en bruttoinntekt på omtrent syv millioner kroner i løpet av perioden.

Opprettet to nettverksselskap

I tiltalebeslutningen mot de tre heter det at de tiltalte har deltatt i eller opprettet to nettverksselskaper som driver med blant annet «deltakelse i virtuell aksjeomsetning, nettverksbygging og medlemsverving».

– Disse tre har deltatt i slik type virksomhet i så stort omfang at man må regnes som selvstendig næringsdrivende. Her er det snakk om så store beløp at det burde vært klart at man skulle melde fra om dette, men disse tre har unnlatt å informere skattemyndighetene om disse inntektene, sier aktor i saken, Tor Børge Nordmo.

– Dette høres veldig likt ut som pyramidespill som World Games Inc. og T5PC?

– Det har du nok rett i, men det er ikke tatt med i tiltalebeslutningen, fordi det ikke fantes grunnlag for det, sier Nordmo.

– Men det dreier seg om slike selskaper?

– Ja, det gjør det.

De tre mennene har i stedet for å levere inn næringsoppgave, kun levert inn vanlig selvangivelse, og holdt sideinntektene fra de to selskapene skjult.

– Strafferammene i slike saker er på to og tre år, forklarer aktor Nordmo.

Sentral i World Games Inc.

Alle de tre tiltalte har tilknytning til fotballmiljøet i Troms, en av dem som tidligere eliteseriespiller.

Nordlys vet også at én av de tre var sentral i pyramidespillet World Games Inc., et av tidenes største pyramidespillsvindler. Vedkommende skal ha sittet høyt opp i pyramiden, og gjort gode penger etter at den raste sammen.

Ett av de to selskapene de tre personene skal ha deltatt i, «LifeWealth8», ble startet av samme person som den gang sto bak World Games. Det andre selskapet skal de tre personene ha vært med å opprette selv.

– Allerede der begynner det å lukte vondt. Det er et kjennetegn ved pyramidespill at de som har vært med å starte opp, de som sitter på toppen, stikker av og etablerer på nytt igjen med samme struktur og annet navn, forklarer økonomiekspert og redaktør i Dine Penger, Tom Staavi, til Nordlys.

– Du vil tjene penger fort

Selv kjenner ikke Staavi til de to selskapene, men innrømmer at det høres mistenkelig ut.

– Det er ingen klar definisjon på hva pyramidespill er, men felles for dem alle er at de ligger helt på grensen av det lovlige, i gråsonen. I og med at aktor har lagt ned tiltale er det åpenbart at dette kan være tilfellet her, sier han, men vil ikke garantere at det dreier seg om pyramidespill.

– Det kommer helt an på hvorvidt inntektene genereres av salg av produkter eller tjenester, eller om det er snakk om reint medlemskap. Hvis det ikke er noe produkt som selges, eller at det er vanskelig å finne ut hva det er, er sannsynligheten stor for at man burde være forsiktige, sier han.

Et søk på internett viser at selskapet de tre mennene skal ha opprettet gir seg ut for å selge IT-utstyr, mens på LifeWealth8s hjemmesider står det kun: «You will make money fast and long-term».

Det er satt av fire dager i Nord-Troms tingrett i juni for å behandle saken.