Skadedyr ville vært unngått om snekkere ikke slurvet

PÅ JAKT: Kristian Jørgensen i Aktiv Nord. Her er han på rottejakt i en bygård i Tromsø og legger peanøttsmør som åte i en rottefelle. Bildet har ingenting med denne saken å gjøre.

PÅ JAKT: Kristian Jørgensen i Aktiv Nord. Her er han på rottejakt i en bygård i Tromsø og legger peanøttsmør som åte i en rottefelle. Bildet har ingenting med denne saken å gjøre. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Vi må gå til primærårsaken for skadedyr, sier skadedyrkontrollør.

DEL

Søndag skrev Nordlys om rottegiften som ble oppdaget på skolekjøkkenet på Storelva skole. Rektor visste ikke om det, og foreldrene til barna på skolen var ikke varslet om hva som befant seg i skapene.

Aktiv Nord, og ikke Anticimex som Nordlys tidligere skrev, har ansvaret for skadedyrbekjempelse på kommunale eiendommer i Troms.

Les mer: Oppdaget rottegift på skolekjøkkenet

Les mer: Slik tar du rotta på rotta

Sluttet med åtebokser

Trond Stormo i Aktiv Nord forteller at de har vært i dialog med Storelva skole, og fjernet de gjenværende åteboksene.

Han forsikrer om at de skal, og har sluttet med, åtebokser med gift på skoler og barnehager nettopp av hensyn til barna.

- Vi har nå gått over til å bruke feller i åpne rom, og heller bruke gift på avlåste rom og utilgjengelige steder.

Åpne dører

Åtebokser lik de som ble funnet på Storelva, er vanlig på skoler, sykehus og andre offentlige bygg hvor dører ofte står åpent over lengre tid om gangen, opplyser Aktiv Nord.

- Boksene er designet for gnagerbiologi. En hund må for eksempel spise femti ganger så mye for å dø av samme gift. Et menneske ville fått litt mageproblemer, men det er absolutt farlig i større mengder, forteller Stormo.

Ikke godt nok sikret

Han opplyser om at åtebokser har barnesikring, og at man trenger nøkkel for å få tilgang på giften inne i boksen.

- De skal ikke ligge lett tilgjengelig, eller slik at de kan havne på avveie. På et skolekjøkken skal det alltid være ansatte til stede, men vi ser at det kanskje ikke var godt nok sikret der de lå, sier han.

Han forsikrer om at åteboksene kun skal ligge der for å bekjempe et problem, ikke for å oppdage et.

- Det er ekkelt med mus, feller og gift, og jeg skulle selvsagt ønske man kunne unngå det. Vanligvis setter vi åtebokser ut av syne, slik at det ikke skaper engstelse. Ingen har klagd på de på fylkesbygget for eksempel, sier Stormo.

Byggteknisk feil

Løsningen på de største skadedyrproblemene i Norge ligger byggteknisk. Om man kunne vært mer nøye med å bygge på en måte som hindrer inntrekk og etablering av skadedyr, ville det ikke vært nødvendig å bruke gift. Det mener NTF-sertifisert takstmann Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll AS.

- Hadde Direktoratet for byggkvalitet tatt ansvar kunne vi redusert primærårsaken til problemet, og det ville redusere bruken av gift. Spesielt i saker der mus, rotter og maur er et problem, sier Ervik.

Han har forsket på deler av denne problemstillingen sammen med Folkehelseinstituttet siden 2009, og mener at det ikke bare må fokuseres på bruk av kjemikaler.

- Det handler om å finne ut hvordan man kan unngå å bruke dem, og der har vi langt å gå, mener Ervik.

Det vil være brudd på Biocidforskriften, Forskrift om skadedyrbekjempelse og tilhørende veiledningen så lenge det er tilgang på gift, opplyser han.

Artikkeltags