Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hva Venstre-Jonas vil legalisere

Artikkelen er over 9 år gammel

– Man skal alltid forby ting, sukker byråd Jonas Stein Eilertsen (Venstre). DISKUTER: Hvilke av de 21 punktene på lista vil du tillate?

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv tar leder Sveinung Rotevatn i Unge Venstre til orde for legalisering av 21 ting som i dag ikke er tillatt i Norge. På Facebook har også Jonas Stein Eilertsen, Venstres byråd for næring, kultur og idrett i Tromsø, gitt sin klapp på skuldra til Rotevatn gjennom å trykke "liker" og spre leserinnlegget til sine venner.

"Anbefaler å lese Sveinung Rotevatns innlegg om flere ting vi kan tillate. Er glad for å representere et parti og et byråd som vil tillate litt mere ting og gi enkeltmennesker litt mer frihet", skriver Eilertsen på Facebook.

Her er lista over ting Rotevatn vil tillate og Eilertsen "liker":

21 ting å legalisere

1 Aktiv dødshjelp

2 Vin i butikk

3 Vin i park

4 Cannabis

5 Poker

6 Majestetsfornærminger

7 Asylsøkere i arbeid

8 Proffboksing

9 Rasistiske ytringer

10 Alkoholreklame

11 Eggdonasjon

12 Surrogati

13 Genmodifisert mat

14 Happy hour

15 Mer enn 100 ml væske i håndbagasjen

16 Vannpipetobakk

17 Skjenking etter kl 03.00

18 Friskoler uten religiøst grunnlag

19 Salg av seksuelle tjenester

20 Søndagsåpne butikker

21 Dobbelt statsborgerskap

Liker prinsippet, ikke lista

– Kan du stå inne for hele lista, Eilertsen?

Nei, det kan jeg ikke, men hele hovedpoenget er det Sveinung skriver om at vi bør tillate mer. Vi har opplevd en rekke politikere fra dagens regjering som har gått ut og skulle forby alt fra kinderegg til yoghurtreklame og pappvin. Man skal alltid forby ting, begynner Eilertsen.

– Det er jo en del punkter på lista som enkelte vil se på som kontroversielle? Vi kan ta punkt for punkt?

Jeg orker ikke å ta hvert enkelt punkt på lista.

– Hva med rasistiske ytringer?

Jeg har ikke tatt stilling til enkeltpunktene, men det han sier er jo at Unge Venstre vil fjerne rasismeparagrafen. Noen forbud er veldig rare, for eksempel det med at man må ha religiøst innhold i undervisningen for å kunne drive friskoler, at man ikke kan tillate dobbelt statsborgerskap, at det ikke er lov til å spille poker, og at Norge ikke tillater proffboksing. Vi har én av verdens beste boksere i Cecilie Brækhus, men hun får ikke lov til å bokse i Norge.

– Hva med cannabis?

Jeg orker ikke å gå inn på enkeltpunkter, sier mannen som tidligere har tatt til orde for å teste utdeling av gratis heroin til rusmisbrukere.

LES OGSÅ: Vil dele ut heroin

– Så når du oppfordrer folk til å” like” lista til Rotevatn og skriver om dette på Facebook, er det ikke fordi du er enig i alle de 21 punktene?

Jeg er ikke nødvendigvis enig i den lista, men det er for mange politikere som vil forby ting i samfunnet. Venstre mener at man trenger ikke å forby alt man ikke liker. Jeg synes personlig at utroskap er forferdelig, men jeg mener ikke at man skal forby det, sier Eilertsen.

Han mener lista må sees på som et uttrykk fra en ungdomspartileder, og må tas for det det er.

Jeg er byråd for Venstre, og en del av dette er ikke Venstre-politikk, sier Eilertsen, før han kommer på et siste punkt han er enig i:

Det med at man maks kan ha 100 milliliter med seg på flyplassen, det er et typisk idiotisk forbud!

DISKUTER: Hvilke av de 21 punktene på lista vil du tillate?