Sensasjonelt funn av "LSD-sopp" i Tromsø

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Soppekspert advarer.

DEL

Gulskivebittersoppen, som mistenkes å inneholde det LSD-lignende stoffet psilocybin, er funnet i Lavangsdalen i Tromsø kommune.

Det er første gangen at soppen blir funnet i Europa.

- Det var så totalt uventet og utrolig at vi må kunne kalle dette for et sensasjonelt soppfunn, sier Geir Mathiassen ved seksjon for naturvitenskap på Tromsø museum.

6000 stykk

Funnet ble gjort i forbindelse med et kurs arrangert av Tromsø soppforening i slutten av august.

Ifølge Mathiassen har soppen hatt optimale vekstforhold, takket være arbeidet med utbedringen av E8 i Lavangsdalen.

- Det er anlagt store depoter av flis, som er det vanligste vekstmaterialet for sopp fra funn i blant annet USA. Flishaugene har ligget over vinteren, og det er rapportert om røykutvikling, noe som tyder på ekstrem kompostering, forteller Mathiassen.

- Personlig så tror jeg at den har vært etablert her som sporer i mange år, men siden den ikke er tilpasset klimaet har den ikke tidligere klart å fruktifisere, fortsetter han.

Den gode sommeren i nord, samt etableringen av flisehaugene, har sannsynligvis vært avgjørende for at soppen nå har klart å bygge opp fruktkropper.

- Dette substratet må ha vært helt perfekt for denne arten, siden den så raskt har klart å bygge opp et så rikt og kraftig mycel, at den kunne fruktifisere med så mange tusen fruktkropper på under ett år, opplyser Mathiassen som anslår mengden av soppen til 6000 eksemplarer.

Minner om LSD

Mathiassen opplyser at det er grunn til å tro at soppen inneholder psilochbin, det samme giftstoffet som spiss fleinsopp.

Flere arter som tilhører slektene fleinsopp, Philocybe, flekkskivesopp, Panaeolus, inneholder det hallusinogene stoffet psilocybin og nær beslektede stoffer.

Også enkelte sopper i slektene bittersopp, Gymnopilus og skjermsopp, Pluteus, kan inneholde psilocybin.

Disse stoffene minner mye om det narkotiske stoffet LSD. Giften kan gi en kompleks psykomotorisk og neurologisk påvirkning.

- Vil kaste opp

Mathiassen advarer på det sterkeste å innta soppen da det kan forårsake kraftige fysiske og psykiske forgiftningssymptomer som krever behandling på sykehus.

- Sasnnsynligvis vil man kaste opp lenge før man klarer å få noen effekt av stoffet, påpeker han.

Den sjeldne soppen er tidligere bare kjent fra sju delstater i USA (California, Florida, Georgia, Ohio, Oregon, Rhode Island, og Washington), og fra British Columbia i Canada. I tillegg er den rapportert fra New Zealand.

Artikkeltags