– Sendte Rahim til torturfengsel

Nordlys møtte Rahim Rastami på Senja like før julen i 2008 Da hadde han akkurat fylt 18, men vært på mottaket en stund allerede.

Nordlys møtte Rahim Rastami på Senja like før julen i 2008 Da hadde han akkurat fylt 18, men vært på mottaket en stund allerede. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Norske myndigheter kan ha begått en grov feil ved å tvangsutsende en 19-årig asylsøker som bodde i asylmottaket i Skrolsvik på Senja.

DEL

Rahim Rostami (19) kom til Norge som 17-årig asylsøker i 2008, men fikk endelig avslag på asylsøknaden av Utlendingsnemnda (UNE) høsten 2010.

– Han kommer med en sak som verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller UNE tror på. De hadde ingen tro på at han ville bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig behandling eller straff i hjemlandet. Men de hadde ikke grunn til å tro at dette ikke stemte, sier talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Rahim Rostami bodde på asylmottaket i Skrolsvik på Senja. Der fortalte han blant annet om asylsøkernes klager mot ledelsen på mottaket.

Sendt til beryktet fengsel

For seks uker siden varslet en norsk bank norske utlendingsmyndigheter da 19-åringen forsøkte å opprette en bankkonto.

– Han blir arrestert 8. februar og sendt hjem med to norske politimenn fra politiets utenlandsseksjon til Teheran 9. februar, og blir overlevert til iranske myndigheter. Ifølge våre kilder ble han sendt til avhør, og videre til det beryktede Evin-fengselet hvor han blant annet har sittet i isolat, sier Amiry-Moghaddam.

Iranske myndigheter signaliserte i utgangspunktet at 19-åringen kunne bli løslatt mot en kausjon på 100 millioner toman, noe som tilsvarer 540.000 norske kroner. Men etter kort tid gjorde myndighetene en helomvending og nektet ham likevel løslatelse mot kausjon.

Ikke noe godt sted å være

– Dette trakk de tilbake på et senere tidspunkt. Det at myndighetene selv etter en kausjon ikke vil løslate ham, indikerer at saken er meget alvorlig. Evin-fengselet er jo ikke et godt sted å oppholde seg, sier han.

Evin-fengselet er verdenskjent for sin brutale behandling av fanger med blant annet omfattende bruk av tortur. I tillegg gjennomføres en rekke henrettelser innenfor fengselsmurene. Iran er kjent for å bruke henrettelser som fryktmiddel, og rettssikkerheten i landet er karakterisert som svært dårlig.

– Nå har han vært i Evin-fengselet i over en måned. Vi vet ikke hva han er tiltalt for. Det har vært nevnt forbrytelser mot rikets sikkerhet, men vi vet ikke med sikkerhet, sier Amiry-Moghaddam.

– Norge må ta en del av ansvaret

Amiry-Moghaddam mener det ikke er noen tvil om at Rostami er i livsfare, og mener norske myndigheter står ansvarlig for 19-åringens videre skjebne.

– Det ser veldig alvorlig ut. Han kan være i akutt livsfare. Norske myndigheter må ta sin del av ansvaret for at han har havnet her. Jeg håper de gjør det de kan for å redde ham, sier Amiry-Moghaddam.

– De har tydeligvis tatt feil her, og dette må de ta til etterretning. Norske justismyndigheter må gå gjennom sine rutiner. Han var mindreårig og var cirka 17 år da han kom til Norge, sier Amiry-Moghaddam.

Amiry-Moghaddam ønsker ikke å gå innpå hvilke begrunnelse Rostami hadde for å søke asyl i Norge, ettersom dette kan utsette ham for ytterligere fare i hjemlandet.

– Jeg vil ikke gå inn på hva tidligere dom har vært, men det kan være mulig at han nå sitter på en dødscelle, sier han.

Frykter han kan bli henrettet

– Frykter du at han kan bli henrettet?

– Jeg frykter at han kan bli henrettet, ja. Nå vet vi ikke noe om tiltalene mot ham, men det at han holdes i Evin-fengselet uten løslatelse mot kausjon, er svært alvorlig. Vi vet hvor lett det er for iranske myndigheter å henrette folk, sier han.

– Han har kommet hit til Norge med store vansker hele veien, og så sender norske myndigheter ham tilbake til et av verdens verste fengsler, sier Amiry-Moghaddam.

– Det å søke asyl er straffbart

Videre har iranske myndigheter nylig signalisert straffesanksjoner mot egne statsborgere som søker asyl i andre land. Dette kom fram i en lederartikkel i det iranske statsstyrte nyhetsbyrået Fars, som er tilknyttet Revolusjonsgarden.

– Vi ber norske myndigheter om å stanse hjemsendelse av iranske asylsøkere fordi det har vært signaler fra iranske myndigheter at det å ha søkt på asyl, innebærer at vedkommende må ha spredt propaganda om den islamske republikk Iran. Og det i seg selv er straffbart. Det å forlate landet ulovlig er også straffbart, sier Amiry-Moghaddam.

Iran Human Rights er kjent for å ha et bredt og godt kildenettverk i Iran.

Nettavisen har vært i kontakt med UDI som henviser til UNE. Det har så langt ikke lyktes å komme i kontakt med UNE.

Artikkeltags