Se bildene som kan bevise at kirkebrannen ble påsatt

BERGET KIRKA: Sokneprest Marek Michalski er glad for at den katolske kirka ble reddet fra det som kunne blitt en storbrann.

BERGET KIRKA: Sokneprest Marek Michalski er glad for at den katolske kirka ble reddet fra det som kunne blitt en storbrann. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

- Kunne blitt storbrann, sier soknepresten.

DEL

Fredag formiddag brøt det ut brann inne i den katolske kirka i Tromsø. Brannen ble raskt slukket, men det 150 år gamle tømmerbygget ble påført betydelige skader.

Da Nordlys ble vist rundt i kirken av sokneprest Marek Michalski kunne det sees tydelige spor etter brann på hele fire forskjellige steder inne i kirka. Skriftestolen er sterkt brannskadd. I tillegg er det tydelige merker etter brann tre steder ved alteret.

Michalski kan bekrefte at kirka som vanlig sto åpen, og at det ingen av kirkas ansatte befant seg i rommet da det begynte å brenne.

- Kirka er skikkelig bålverk

Prest Torbjørn Olsen var på kontoret sitt, som ligger i tilknytning til kirka, da brannalarmen begynte å ule. Han var raskt på plass med brannslokkingsapparatet, og forhindret det han tror kunne blitt en storbrann.

- Dette er et skikkelig bålverk - tømmerstokker som har stått i 150 år, sier Olsen, og forteller at flammene sto oppover veggene.

Han forteller at han tømte brannslokkingsapparatet, men at han da hadde klart å slukke branntilløpet.

- Jeg er virkelig glad for at vi slokket den så fort. Hadde dette fått fortsette i ti minutter til frykter jeg at hele kirken ville stått i lys lue, sier han.

Kunne raskt blitt storbrann

Michalski tror Olsen avverget en storbrann.

- I gamle bygg er det mye som brenner på få minutter, sier soknepresten.

Selv befant han seg i presteboligen et stykke unna da han fikk melding om brannen.

- Først fikk jeg ikke komme inn, men jeg så røyk som kom ut av vinduene - da var det mange tanker som gikk gjennom hodet mitt, sier han.

Han ønsker ikke å spekulere i om brannen kan være påsatt. Nå må kirken finne en annen plass å avholde gudstjeneste i tiden fremover. Michalski sier tiden fremover kan bli tung.

- Jeg er mest glad for at kirken ble reddet og at ingen ble skadet, sier Michalski, og forteller at det trolig blir lite søvn på han denne natten.

Under etterforskning

Operasjonsleder ved Troms politidistrikt sier de etterforsker brannen, men ønsker ikke å si noe om hvorvidt den kan være påsatt.

- Vi har hatt krimteknisk på stedet for sikring av spor. Vi er egentlig ferdig på stedet. Vi har opprettet en sak og etterforsker den videre, sier Kileng.

- Årsaken er ikke klarlagt. Vi jobber med å få tak i vitner, sier han.

Artikkeltags