Gå til sidens hovedinnhold

Schizofrene Kristian bygde dette huset

Artikkelen er over 8 år gammel

Mens folk som kjørte forbi Rotsund i Nordreisa la merke til et rart og rotete byggverk i fjæra, ble kunstner Inghild Karlsen imponert av det hun så.

MANNDALEN (Nordlys): Nå har Inghild Karlsen gitt ut bok og arbeider med ei utstilling om Kristians hus. Utstillingen åpner på samtidsmuseet for nordlige folk i Manndalen den 3. august.

– Kristian sitt hus var et visuelt totalverk, spekket med innhold. Nå er det revet og ingen kan rekonstruere det, sier hun.

Oppdaget

Inghild Karlsen er fra Kvaløya utenfor Tromsø og bodde i Oslo da hun oppdaget huset med de særegne konstruksjonene omkring det.

– En dag i juni 2000 kjørte jeg fra Tromsø til Nordkapp. Et stykke etter ferga over Lyngen dukket dette merkelige huset opp ved sjøen. Jeg stoppet momentant og gikk for å undersøke byggverket, forteller hun.

Hun så huset med kunstnerens øyne, og visste ikke at mannen som hadde bygd det, Kristian Andersen, hadde bodd på Rotsund gård, et gårdsbruk og hjem for psykiatriske langtidspasienter. Dit kom han fra Åsgård sykehus med diagnosen schizofreni. Han var fra Repparfjord i Finnmark, en same og fisker som hadde store håndverksmessige ferdigheter. Han bygde blant annet en toroms spissbåt mens han bodde på gården, står det i en artikkel som Marit Anne Hauan ved Tromsø Museum har skrevet i boka.

Rester og gjenbruk

Kristian hadde bygd huset av restmaterialer, nye som brukte. Inghild Karlsen forteller at det første hun så da hun nærmet seg det i 2000, var ei brygge av tre fyllt med stein. Huset så ut til å være bygd i ett med noe som liknet en fiskehjell, men den var ikke brukt til å tørke fisk. Ved siden av huset lå to utslitte trebåter med bunnen i været. På taket hadde det pipe med fire pinner som stakk opp i lufta.

– Huset hadde to rom og en magisk og uforståelig estetikk som jeg aldri før har sett i nordområdene, men minnet meg om noe jeg hadde opplevd i Brasil, forteller hun.

De som nå eier Rotsund gård, har revet huset, men Inghild Karlsen har tatt vare på veldig mange av de tingene som var inne i det. Og hun har fotografert det fra mange kanter, både innvendig og utvendig. Fotografiene fins i boka om Kristians hus, mens utstillingen skal vise både gjenstander og bilder.

Kommentarer til denne saken