Satser på sopp mot kreft

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Rigmor Heimland (56) har levd smertefritt med kreft i tre år. Det takker hun alternativ medisin for. Nå skal forskere på universitetet samle inn enestående historier om alternativ medisin.

DEL

Det endelig målet er å finne ut hva som kan bedre livet til alvorlig syke, og hva slags alternative behandlinger de bør unngå.

Rigmor Heimland er husøkonom på Mack. Etter at hun fikk kreft for tre år siden, har hun vært sykemeldt i 14 dager. For tannverk.

For tre år siden fikk hun brystkreft. Den er kurert. Før jul fikk hun diagnosen lymfekreft. En måned seinere leukemi. Hun merker verken symptomer eller smerter.

– Jeg har fått den ene bakoversveisen etter den andre. Men at jeg i dag er så sprek som jeg er, skyldes ene og alene alternativ medisin, mener Heimland.

Det begynte med haibrusk og hvitløk. Korallsand og fettsyrer. I dag drikker hun en soppekstrakt. Til 12.000 kroner literen. En liter varer i 24 dager. Det koster å være alternativ.

– Men hva skal jeg gjøre med penger dersom jeg ikke har liv?

Jeg gjør alt jeg kan for å utsette sykdommen. Og jeg tror jeg kan få den til å forsvinne, sier hun.

Blir forskning

Rigmor Heimlands historie er spesiell. Like spesielt er det at forskere i Tromsø skal studere disse historiene. Så langt har de hørt hjemme i ukeblader og aviser.

Men lege Sameline Grimsgaard og sosiolog Anita Salamonsen vil høre. Og lære.

– Fortell oss din eksepsjonelle sykdomshistorie, oppfordrer de to forskerne på Nasjonalt forskningssenter for komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) i Tromsø.

Samtidig sender de nå ut en brosjyre til alternative behandlere, pasientorganisasjoner, og kreftavdelinger.

– Vi vil ha kontakt med mennesker med alvorlig og livstruende sykdommer, som bruker alternativ medisin, og som ha klart seg eksepsjonelt godt eller dårlig, sier Grimsgaard.

Hun er spesielt interessert i kreftpasienter.

– Fordi 50 prosent av kreftpasienter i Norge bruker alternativ medisin.

– Både pasientene og politikerne ønsker å finne ut hva som har effekt og hva de ikke skal bruke pengene på, sier hun.

Ingen kur mot kreft

Grimsgaard og Salamonsen tror ikke de finner kuren mot kreft. Men i historiene håper de å finne de lovende behandlingene og gode behandlerne. Som kan bedre eller forlenge sykdomsforløpet, og lindre smerter og plager.

Men de vil også høre de dårlige historiene. For i jungelen av helbredere og piller er det mye som ikke virker.

– Vi vet om mange kreftpasienter med dårlige utsikter som setter hele familieformuen på over styr på klinikker i utlandet, uten å bli friske.

Rigmor Heimland synes prosjektet til Grimsgaard og Salamonsen høres spennende ut, og blir gjerne med.

– Absolutt. Og det er utrolig bra å høre at forskerne nå tar oss på alvor. Det er mulig jeg er dum, jeg tror fullt og fast på at jeg skal bli frisk med alternativ medisin.

Artikkeltags