Den populistiske politikeren Vladimir Zhirinovsky skriver i en pressemelding at russiske fiskebåter bør bevæpnes for å yte væpnet motstand mot Kystvakten. Dette ifølge nettavisen Barents Observer.

Onsdag ble den russiske tråleren «Sapfir 2» pågrepet for ulovlig dumping av fisk innenfor fiskevernsonen på Svalbard.

Mannskapet nektet å lystre da KV Nordkapp ba dem gå inn til Tromsø. Tråleren ble derfor slept inn til Tromsø.

Dette får både det russiske utenriksdepartementet og Zhirinovsky til å reagere.

Les mer: Dumpet fisk - nektet å gå til land

Reagerer på pågripelsen

NRK skriver at det russiske utenriksdepartementet reagerer på pågripelsen av «Sapfir 2».

Fredag leverte det russiske utenriksdepartementet en formell protest til den norske ambassadøren i Moskva.

Her blir Kystvaktens handlinger beskrevet som uakseptable og provoserende.

Les mer: Russisk protest mot arrest av tråler ved Svalbard

- Vil sette Norge på plass

I tillegg til den formelle protesten kommer altså nå Vladimir Zhirinovsky med sterke beskyldninger. Zhirinovsky, som er leder for det russiske liberaldemokratiske partiet, er kjent for sine populistiske og nasjonalistiske utspill.

I pressemeldingen sammenligner han den norske Kystvakten med somaliske pirater, og hevder at «Sapfir 2» drev lovlig fiske i internasjonalt farvann.

– En slik handling er uakseptabel, det er på tide å sette Norge på plass, skriver politikeren i pressemeldingen i følge Barents Observer.

I avhør

Skipperen på «Sapfir 2» har i dag mandag sittet i avhør hos Troms politidistrikt. Også maskinsjefen og overstyrmannen på tråleren skal avhøres.

– Vi forholder oss til etterforskningen av den straffbare handlingen, og tar ikke hensyn til klagen fra de russiske myndighetene, sier seksjonsleder ved etterforskningsseksjonen hos politiet, Morten Pettersen til NRK

Mannskapet har status som siktet for ulovlig dumping av fisk, men Pettersen vil ikke si noe om hva som har kommet fram i avhørene før de er avsluttet.