Det er i alle fall målet når politiet, næringsforeningen og Tromsø kommune nå går sammen om å bli kvitt problemet med tagging i byen. I går innkalte de til pressekonferanse på Tromsø politistasjon.

– Både i sentrum og resten av byen er det mye tagging. Her er det snakk om tilgrising av det offentlige rom, på lik linje med forsøpling, sier Tor Einar Eilertsen, leder for orden- og trafikkseksjonen.

Nå vil de ha med seg alle tromsøværinger på dugnad for å bli kvitt griseriet.

– Vi ønsker spesielt fokus på å bli kvitt taggingen så raskt som mulig. I Oslo er det satt en tidsfrist på at all ny tagging skal være fjernet etter 48 timer. Det er også målet vårt. Da rekker ikke taggerne å få vist seg frem, sier Anita Hermandsen, leder for politiets U18-gruppe.

Vil finne taggere

Derfor håper de gårdeiere og privatpersoner fremover er flinke til å melde direkte til Anita Hermandsen om tagging, og dokumenterer det ved å ta bilder. Det gjelder også kommunale bygninger.

– Det største problemet vårt er at folk er for dårlige til å melde fra. Hvis en skole er blitt tagget i løpet av natten har holdningen blant de ansatte vært at det ikke hjelper å melde fra, sier Kåre Sørensen, som forteller at kommunen står parat til å rykke ut dersom det meldes inn om tagging på kommunale bygg. De kan også rykke ut og hjelpe privatpersoner.

– Da mot en liten kompensasjon, som vil kunne bli tilbakebetalt om taggeren blir tatt, sier kultursjefen i kommunen. Næringsforeningen er også med.

Flere hundre

– Vi vil først og fremst bidra med å sende ut informasjon til våre medlemmer, sier Kjell Arvid Andreassen. Vil ta taggere I det siste har politistudentene Janne-Merete Hansen og Stine Gundersen dokumentert tagging rundt omkring i Tromsø, og sitter nå på mellom 150 og 200 bilder av tagging i Tromsø.

En god del av disse er såkalte signaturtagginger, som går igjen en rekke steder. Ved å ta taggerne bak signaturene, håper politiet å ta problemet ved roten.

Sviende bøter

– Vi regner med at U18-avdelingen kommer til å løse en del av disse sakene, sier Tor Einar Eilertsen. Og blir man tatt for tagging, vil det fort svi. En person i Kristiansand har tidligere blitt idømt 7.500 kroner i bot og 15 dagers betinget fengsel for 17 tilfeller av tagging.

– Også her i Tromsø har vi enkelte signaturer som har gjort seg skyldig i mye tagging, sier Hermandsen.

– Når det gjelder ungdom under 16 år, vil det være snakk om å møte i konfliktrådet. Da vil de også kunne bli nødt til å erstatte eventuelle omkostninger.