Handlingen i bøkene er lagt til Tromsø, og går var Gaup på befaring i Thørrings hjemby sammen med produsentene Thomas Backstrøm, Petter Borgli og Svein Andersen fra FilmCamp.

Bakgrunnen er at en rekke steder i Tromsø by skal være arena for innspillingen av en gigantisk spillefilmserie til 45 millioner kroner.

Spilles inn i Tromsø

Filmene er en dramatisering av krimbøkene «Glassdukkene» og «Ildens øye» av forfatter Jorun Thørring. Den tredje boka er ferdig i juni.

– Jeg leste den første boka for tre år siden, og synes historien er spennende. Jeg har sett veldig få filmer fra Tromsø, sier regissør Nils Gaup som ble involvert i planene for et halvt år siden.

Universitetssykehuset Nord-Norge, Prestvannet og politistasjonen er blant stedene som skal være plasser for innspilling av filmene. Studioopptakene skal gjøres på FilmCamp.

Teamet var innom blant annet Universitetssykehuset Nord-Norge i går og ble helt overveldet over mottakelsen de fikk.

– Vi får filme inne på sykehuset. Velvilligheten vi har fått fra både sykehuset og politiet er ganske unik. I Tromsø kan vi få en autentisk «look» av hvordan steder i boka egentlig er, sier regissøren, og påpeker at tre filmer vil være ferdig i løpet av to år.

Den første boka i serien, «Glassdukkene», handler om Eiras intense jakt det som etter hvert viser seg å være en seriemorder i studentmiljøet.

– Internasjonalt potensial

Backstrøm forteller at de er inne i sluttfasen av finansieringen av filmene som har en budsjettramme på 45 millioner kroner.

– Jeg mener filmene har potensialet på kino, ikke bare i Norge, men også i utlandet. For resten av verden er dette helt unikt, sier produsentduoen Thomas Backstrøm og Petter Borgli, som tidligere har stått bak filmen «Insomnia» fra 1997.

– Dette er krim fra et distrikt som ikke finnes motsvar til noe annet sted i verden. Tromsø har unike fortegn til filminnspilling, fortsetter Backstrøm.

Planen er å starte filminnspillingen til høsten, med 6070 prosent av staben fra Nord-Norge. Hoveddelen av skuespillere er også fra landsdelen.

– Ikke minst er historien veldig filmatisk, og det er en bratt spenningskurve. Vi satser på å nå et stort internasjonalt publikum, avslutter Gaup og Andersen.