– Samesatsing har dempet fraflytting

VIKTIGE VIRKNINGER: Aili Keskitalo mener at den samiske satsningen de siste 20 årene, har rislet over Finnmark og hindret at fylket har mistet tusenvis av innbyggere.

VIKTIGE VIRKNINGER: Aili Keskitalo mener at den samiske satsningen de siste 20 årene, har rislet over Finnmark og hindret at fylket har mistet tusenvis av innbyggere. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Ville vært flere tusen færre finnmarkinger, mener Aili Keskitalo.

DEL

NSR-politikeren, Aili Keskitalo, som håper å komme tilbake til vervet som sametingspresident, mener satsingen på samisk språk, kultur og institusjoner har ført til at flere kvinner har valgt å bo i Finnmark.

Ville vært dramatisk

– Vi ser at folketallet i områder med samiske institusjoner har holdt seg relativt stabilt i forhold til kystkommunene, sier Keskitalo til Finnmarken.

– Uten den samiske satsningen de siste 20 årene, tror jeg situasjonen hadde vært like dramatisk i Indre Finnmark som i enkelte kommuner på kysten, tilføyer hun.

Under konferansen om «De viktige kvinnfolkan» i Kirkenes i går brukte hun også seg selv som eksempel.

Flere språksentre

– Hva var det som fikk meg til å flytte tilbake til Kautokeino etter endt utdanning og etter å ha funnet en mann fra en annen plass? Jo, det at jeg visste at i Kautokeino kommune kunne jeg få hjelp til å lære mine barn samisk, i barnehage og skole, sa Keskitalo.

Hun mener at det må satses videre på flere lokale språksentre.

– Kirkenes burde absolutt hatt et samisk språksenter, mener Keskitalo.

Les hele artikkelen på Finnmarkens nettsider.

Artikkeltags