Troms politidistrikt bekrefter i en pressemelding at en kvinne (40) er pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette på savnede Per Vålnes (50).

- Vi kan ikke kommentere bakgrunnen for pågripelsen, annet enn at det er et resultat av en langvarig etterforskning. Da er vi kommet dit vi er i dag, at vi har valgt å pågripe en person, sier Andreas Nilsen, regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord.

Etter det Nordlys erfarer, er den pågrepne Vålnes' tidligere samboer. De to hadde vært samboere i mange år før forsvinningen for 11 måneder siden.

Kort tid etter at Vålnes forsvant, flyttet en ny mann inn på gården på Sagelv i Balsfjord. Nordlys har vært i kontakt med mannen, som bekrefter at han er samboer med den siktede 40 år gamle kvinnen.

Han bekrefter også at hun er pågrepet av politiet.

- Jeg ønsker ikke å si noe mer om dette nå, sier mannen til Nordlys.

Kommenterer ikke

Lensmann Andreas Nilsen ønsker ikke å svare på om det er Vålnes' tidligere samboer som er pågrepet.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Nilsen.

- Hvilken status har samboeren i etterforskningen per nå?

- Det kan jeg ikke svare på.

Advokat Tore Pedersen er oppnevnt som forsvarer for kvinnen. Klokken 17.00 forteller han at kvinnen har vært i avhør på politihuset i Tromsø, og at det ikke kommer til å skje mer før torsdag.

- Avhøret varte i halvannen time. Jeg ønsker ikke å kommentere noe av det som skjedde, sier Pedersen til Nordlys.

- Ønsker hun å samarbeide med politiet?

- Ingen kommentar.

Kripos-bistand siden i vår

50-åringen fra Balsfjord i Troms ble meldt savnet 1. desember i fjor.

Forsvinningen ble lenge behandlet som en ren forsvinningssak av politiet. Først i midten av april i år skjønte man at de sto overfor det som kan være en mulig drapssak. Det var etter at flere vitner ga samme, mistenkelige opplysninger til politiet, skjøt etterforskningen av Vålnes-forsvinningen fart.

Kripos har siden april bistått med både taktiske og tekniske etterforskningsskritt i forsvinningssaken, etter at det kom nye opplysninger om at Vålnes kan ha blitt rammet av en straffbar handling.

Over 70 vitner har blitt avhørt, og saken har siden i vår blitt etterforsket som et mulig drap.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til spørsmålet om varetektsfengsling, sier Nilsen.

Flere personer er i politiets søkelys i forbindelse med saken.

- Vi utelukker på ingen måte flere pågripelser, sier Andreas Nilsen.

Kvinnen jobber i en bedrift i Balsfjord. Bedriftens daglige leder ønsker ikke å kommentere saken overfor Nordlys.

Feiret 50-årsdagen

Det er samboeren selv som meldte Vålnes savnet 1. desember. Hun forklarte den gang til politiet at han forlot sitt hjem på Sagelv ved Storsteinnes på kvelden 30. november for å kjøpe røyk.

Vålnes feiret sin 50-årsdag helga før han forsvant - lørdag 26. november. Til stede var seks personer: Vålnes selv, hans mangeårige samboer, og fire menn i parets nærmeste omgangskrets.

Deltakerne på festen har tidligere forklart til politiet at festen foregikk i fred og fordragelighet.

- Det var hyggelig og trivelig, har en festdeltaker forklart til Nordlys.

Har ikke funnet Vålnes

Foruten samboerens ord er det ikke funnet noen andre livstegn etter Vålnes siden 27. november. Politiet har tidligere bekreftet overfor Nordlys at det heller ikke har vært aktivitet på Vålnes' datamaskin i tidsrommet 27. til 30. november.

Til tross for iherdig leteinnsats i Balsfjord-området - med likhund, miniubåt, småfly og letemannskap - har ennå Vålnes ikke blitt funnet.

- Per i dag har vi til tross for flere undersøkelser, ikke funnet Per Vålnes, sier Nilsen.

Alle spor slutter på rasteplass

4. desember ble bilen hans funnet forlatt på en vinterstengt rasteplass langs E8 i Lavangsdalen - cirka 50 kilometer fra hjemmet hans.

Her slutter alle spor.

Under leteaksjonen rundt bilen – en hvit Volkswagen Transporter – ble bilnøklene funnet i Smalakelva like ved.

Bilen var også nesten tom for diesel da den ble funnet.

Etter at bilen ble frigitt til familien måtte Sivilforsvaret fylle opp tanken slik at de skulle få kjørt den hjem til Sagelv.

Transporteren var dessuten rygget inn på rasteplassen i Lavangsdalen, og både lue og votter lå igjen i kupeen. Det til tross for at Vålnes beskrives som en ivrig og erfaren turgåer.

Elsket hunder

Familien har beskrevet Per Vålnes som en rolig mann som elsket hobbyene sine.

Etter at han for to-tre år siden flyttet til Sagelv i Balsfjord sammen med sin samboer og to barn, har Vålnes drevet med oppdrett av hunderasene dogo canario og chihuahua. Like før han forsvant i november i fjor, hadde han ti hunder på gården, som ligger om lag to kilometer fra Storsteinnes.

Familien forteller til Nordlys at Vålnes har vært interessert i hunder i mange år. 50-åringen - som egentlig er hallingdøl - bodde i barneårene i Vardø i Finnmark, og flyttet også tilbake hit en periode i voksen alder.

Etter årene i Finnmark, flyttet Vålnes på 90-tallet til Torpo i Hallingdal. Her kjøpte han seg hus, og det var også her han møtte samboeren sin, som selv har røtter på Storsteinnes.

Drev med musikk og foto

Foruten hunder, har Vålnes hele veien dyrket sine andre hobbyer: Musikk og foto.

Han har studert fotografi ved Oslo Kunstfotoskole og Kent Institute of Art and Design i England, men er i hovedsak selvlært.

I 2005 hadde han en utstilling på Ål i Hallingdal sammen med sin mor og far. 50-åringen stilte da ut fotografier, mens foreldrene bidro med malerier, akvareller og tresnitt.

- Jeg eksperimenterer ofte med fotografiet. Å fotografere betyr «å male med lyset», og det prøver jeg å gjøre så bokstavelig som mulig. Derfor er jeg ikke nødvendigvis så opptatt av at ting skal være klare og skarpe. Det viktigste er å kunne gi et uttrykk på en personlig måte, sa Vålnes den gang til avisa Hallingdølen.

Saken oppdateres.

LES OGSÅ: Har mottatt tips fra synske

LES OGSÅ: Søker i havet etter Per Vålnes

LES OGSÅ: Søker etter Per med modellfly

LES OGSÅ: Nye vitner i etterforskningen

LES OGSÅ: Per skulle pusse opp huset

LES OGSÅ: Hvordan havnet Pers bilnøkler i elva?

LES OGSÅ: Kan ha blitt drept

LES OGSÅ: Etterlyser savnet person