Gå til sidens hovedinnhold

Så mye kommer vi til å bruke på julehandelen i år

Artikkelen er over 8 år gammel

Slår alle tidligere rekorder, og bryter nye barrierer, ifølge prognoser. DEBATT: Bruker vi for mye på julehandelen?

Om prognosene til arbeidsgiverorganisasjonen Virke slår til, vil handelen i desember 2012 for første gang passere 50 milliarder kroner.

Det anslås at veksten i julehandelen blir på 2 prosent selv om det er to færre handledager i årets julemåned i forhold til i fjorårets.

Butikkene i Oslo har den høyeste omsetningen per innbygger med 11.150 kroner, mens butikkene i Hedmark og Østfold ligger på bunnen med en omsetning på 8.700 kroner per innbygger.

Hver nordmann vil i desember i år for første gang julehandle for over 10.000 kroner. Det nøyaktige tallet er 10.030 kroner, 70 kroner mer enn i fjor.

Mat og drikke

Det de fleste bruker mest penger på, er det som skal settes på bordet av mat og drikke.

Over 40 prosent av pengene vi bruker i forbindelse med jula går til det. I dagligvarebutikkene øker omsetningen med 20 prosent i desember, og nordmenn kjøper nesten dobbelt så mye vin og brennevin som ellers i året.

For butikkene som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, smykker, leker, sportsutstyr og elektroniske artikler er jula viktig. Mange bransjer har i desember en omsetning som er 2,5 til 3,5 ganger høyere enn ellers i året.

Viktig med snø

Selv om Virke spår høyere omsetning, kan ikke organisasjonen se inn i snøkrystallkula.

Skulle krisen i Europa forsterke seg og snø og kulde utebli, kan det godt skje at omsetningen i desember går ned, skriver handelsnæringens hovedorganisasjon i en pressemelding.

Og selv om prognosene slår til, anslår Virke at veksten i desember blir vel 2 prosentpoeng svakere enn hva omsetningsutviklingen har vært i årets tre første kvartaler da den har vært på 4,2 prosent.

Stadig flere reiser også ut av landet i jula. I år anslår Virke at rundt 300.000 nordmenn heller velger å gå rundt et palmetre.

Eksplosiv netthandel

Den eksplosive utviklingen i netthandel bidrar kanskje til at det ikke blir like krevende å kaste seg ut i butikkenes sydende julehandel.

I år regner hver tredje nordmann med å handle julegaver på nett, og netthandlende nordmenn tror de vil bruke 1.800 kroner på nettjulegaver i år, fremgår det av årets julehandelsundersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for Nets.

Den største gruppen av netthandlende nordmenn er i aldersgruppen 30 til 44 år, der 56 prosent opplyser at de regner med å kjøpe nettjulegaver.

Andelen av nettjulehandlere over 60 år holder seg stabilt og ligger på 11 prosent.

Av dem som handler inn julegaver på internett sier en av tre at de tror de vil handle minst halvparten av gavene der. (©NTB)