Så mye av Troms Kraft blir svensk

IKKE TILLIT: Byrådsleder Øyvinsd Hilmarsen sier han ikke lenger har tillit til styret i Troms Kraft.

IKKE TILLIT: Byrådsleder Øyvinsd Hilmarsen sier han ikke lenger har tillit til styret i Troms Kraft. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Har ikke lenger tillit til styret i Troms Kraft, raser byrådsleder Øyvind Hilmarsen. SI DIN MENING: Har du fortsatt tillit til Troms Kraft?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Uten aksept fra bedriftsforsamlingen eller eierne har styret i Troms Kraft solgt 33,33 prosent av sin kraftproduksjon til Jämtkraft for 1,3 milliarder svenske kroner.

Etter det Nordlys kjenner til dreier salget seg om en tredjedel av Troms Kraftforsyning og Energi AS, et selskap som både vil inneholde Troms Kraft sin kraftaksjer i Nordland, samt Troms Kraft sin egen kraftproduksjon i Troms. Det betyr også kraftproduksjonen ved de to kraftverkene i Skibotn i Troms.

– På bakgrunn av det som nå har skjedd, så har jeg ikke lenger tillit til styret i Troms Kraft, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen til Nordlys.

– Vi har ikke ønsket at dette salget skulle gjennomføres nå. Det har skjedd uten at Tromsø kommune har ønsket det. Vi har i klare ordelag gitt uttrykk for at Troms Kraft ikke kunne gjøre dette nå, sier Hilmarsen.

LES OGSÅ: - Jeg er sint

Men Troms Kraft har signert denne avtalen uten at Tromsø kommune var orientert.

– Denne avtalen ble signert for en tid tilbake fra Troms Kraft sin side, uten at Tromsø kommune var orientert om at det hadde skjedd, sier Hilmarsen.

Salgsavtalen trådtejuridisk i kraft i går kveld etter at eierne av Jämtkraft, Östersund kommunestyre, hadde godkjent avtalen. Troms fylkeskommunes eierrepresentant skal imidlertid ha akseptert salgsavtalen. Men Bedriftsforsamlingen i Troms Kraft blir først orientert i dag.

Vil følge saken

Etter det Nordlys kjenner til ønsket Byrådet å se Troms Kraft sitt regnskap for 2011 før de avgjorde et salg. Det fikk de ikke - dette regnskapet blir først presentert i dag.

– Jeg synes det er ganske spesielt, for å si det forsiktig - at et styre går imot en 40 prosents eiers klare holdning, sier Hilmarsen.

De vil ta saken opp på en ekstraordinær generalforsamling. Byrådet har ikke lenger tillit til styret i Troms Kraft.

LES OGSÅ: - Vi er jo bare eiere

Underlig møte

Jämtkraft eies 98,2 prosent av Östersund kommune. I Sverige behandlet kommunestyret i Östersund kommune saken klokken 18.00 i går kveld. De hadde en forbehold i avtalen om at kommunestyret skulle godkjenne salget.

Samme tidspunkt var det et eiermøte i Troms Kraft mellom fylkesrådsleder Pia Svensgaard og byrådsleder Øyvind Hilmarsen her i Tromsø. Klokken 20.00 startet et gruppeledermøte i Tromsø som var innkalt for å behandle den eksterne granskningsrapporten fra Kraft & Kultur AB.

Men istedenfor ble det salget til Sverige som kom i fokus.

Svenskene er fornøyd

– Investeringen gir indirekte tilgang til 380 GWh vannkraft samt mulighet til å øke produksjonen av fornybar energi, en viktig del av Jämtkraft sine offensive forretningsmål, skriver Jämtkraft i en pressemelding.

– Det finnes mange likheter mellom Jämtkraft og Troms Kraft. Selskapene er omtrent like store, begge har en lang og tradisjonsrik historie, offentlige eiere og opererer innenfor samme område, melder Jämtkraft.

Det svenske selskapet minner om sine planer om å fordoble produksjonen sin av fornybar energi innen 2020.

– Partnerskapet er et viktig steg i den retning, mener selskapsledelsen.

– Sammen med Troms Kraft bygger vi nå et langsiktig partnerskap, der vi kan ta del i hverandres kompetanse og ambisjoner, sier Tommy Borgh, ansvarlig for Jämtkrafts elproduksjon.

– Dette samarbeidet gir oss store utviklingsmuligheter, da vi sammen med Troms Kraft blir en stor aktør på i det nordiske elmarkedet. Investeringen ligger helt på linje med vår strategi om å være det regionalt ledende energiforetaket og kommer til å være til nytte for eiere, kunder og ansatte, sier administrerende direktør Anders Ericsson i Jämtkraft.

Artikkeltags