(Nettavisen)

35 personer er drept og 134 skadde etter angrepet, melder ukrainske myndigheter søndag formiddag.

Åtte raketter ble avfyrt mot Jaroriv militærbase, som ligger rundt 30 kilometer nordvest for Lviv, nær grensa til Polen, tidlig i morgentimene søndag.

Ukrainas president med klar melding til Russland:

I de første meldingene ble det meldt om ni drepte og 58 skadde, men tallet på rammede personer har steget utover søndagen.

Militærbasen har blant annet blitt brukt som treningssenter. USA har regelmessig sendt instruktører dit for å trene opp Ukrainas militære, og også Nato har brukt basen til internasjonale øvelser.

Ifølge ukrainske myndigheter skal det ha vært utenlandske instruktører ved basen da angrepet skjedde.

Les også: Ryktene florerer om Russlands håndtering av døde soldater: - Vi vet fra tidligere at de gjemmer bevis

Flere angrep

Søndag ble det også meldt at russiske styrker har rettet bombeangrep mot flyplassen i Ivano-Frankivsk, en by vest i Ukraina, omtrent 250 km fra Ukrainas grense mot Slovakia og Ungarn. Det er tredje gang flyplassen har blitt mål for angrep.

– Jeg ber dere være så forsiktige som mulig og ta vare på dere selv, skriver byens ordfører Ruslan Marzinkiv på Facebook.

Han legger til at alle som bor nær flyplassen bør komme seg vekk, hvis de kan.

Lørdag ble også Lutsk rammet av flyangrep. Byen ligger nordvest i Ukraina.

Ifølge ukrainske medier gikk flyalarmen i en rekke byer natt til søndag, blant annet i Kyiv, Kharkiv, Tsjernihiv, Dnipro, Sumy, Poltava og Zjytomyr.

Totalt skal det ha vært over 60 eksplosjoner rundt om i ukrainske byer natt til søndag.

Les også: Satellittbilder viser store ødeleggelser i Mariupol

Dette kartet viser utviklingen i Ukraina og oppdateres av NTB Nyhetsgrafikk:

«Pseudo-republikker»

Russland prøver å etablere nye «pseudo-republikker» i Ukraina for å rive i stykker landet, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj ber Ukrainas regioner, blant dem Kherson som er tatt av russiske styrker, om å ikke gjenta erfaringen fra Donetsk og Luhansk øst i landet, der russiskstøttede separatister begynte å kjempe mot ukrainske styrker i 2014.

– Okkupantene i Kherson-regionen prøver å gjenta den triste erfaringen ved å etablere pseudo-republikker, sa Zelenskyj i en tale natt til søndag.

– De driver med utpressing mot lokale ledere, de legger press på folkevalgte, de ser etter noen de kan bestikke, sa presidenten.

Men byrådsmedlemmer i Kherson, en by sør i landet med 290.000 innbyggere, avviste lørdag planer om en ny pseudo-republikk, uttalte Zelenskyj.

Les også: Russland tar «Peppa Gris»-hevn etter sanksjoner

Russland anerkjente i februar, før invasjonen av Ukraina startet, Donetsk og Luhansk som egne republikker. Moskva uttalte at det måtte gjøres for å beskytte separatistregionene, og krever at også Ukraina anerkjenner uavhengigheten.

– Ukraina skal overleve denne testen. Vi trenger tid og styrke til å knuse krigsmaskinen som har kommet til landet vårt, sa Zelenskyj.