Det er en av konsekvensene dersom Tromsø skal innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk.

Som et av minimumskravene skal nemlig det samiske navnet skrives først. Dermed vil det offisielle navnet bli Romssa suohkan/Tromsø kommune.

På samme måte som Kåfjord på 90-tallet ble flyttet fra «K» til «G» i telefonkatalogen da det offisielle navnet ble Gáivuona/Kåfjord.

– Ikke naturlig

– Jeg synes ikke dette er naturlig i det hele tatt, sier Venstres Jonas Stein Eilertsen.

LES OGSÅ: - Ulmende rasisthøl

– Tromsø er en norsk by som er kjent for å være inkluderende overfor alle. Jeg føler at man her lager en unødvendig konflikt. Det ønsker ikke tromsøværingene, og det ønsker heller ikke den samiske befolkningen. Kravet kommer heller ikke fra samene, men fra noen i Ap som krever dette på vegne av samene, sier Eilertsen.

Han mener vi har en god løsning i dag.

Hvem skal betale?

– Vi har samiske skilt der det er naturlig, vi har samisk barnehage og tilrettelegger for samisk i skolen for dem som ønsker. Hvorfor endre på noe som fungerer, undrer Eilertsen, som også tenker på det økonomiske.

– Det heter så flott at staten eventuelt skal dekke kostnadene, men all erfaring tilsier at kommunen blir sittende igjen med regninga til slutt, mener Venstre-toppen, som får støtte av Høyres Øyvind Hilmarsen.

– Jeg synes ikke det vil være riktig uttrykk for Tromsøs identitet. Kommuner som er innlemmet i forvaltningsområdet har langt høyere andel samisk befolkning enn det Tromsø har, mener Hilmarsen.

Positive i Ap

Aps Magnar Nilssen har derimot ikke noen motforestillinger.

– Jeg synes dette virker fornuftig å bli med i det samiske forvaltningsområdet, men vil se alle konsekvenser først, sier Nilssen. Tone Marie Myklevoll (Ap) mener det er svært viktig at Tromsø språklig blir mer samisk.

– Språk er en viktig del av vår kultur. De som bor i Tromsø og har barn som ønsker å lære samisk skal få muligheten til det. Tilbudet vi har i dag er bra, men det er ventelister. Vi må gjøre det samme, bare enda mer. Nå har vi sjansen til å gjøre dette uten at det koster kommunen noe som helst. Regjeringen ønsker å ta vare på det samiske språket og vil finansiere dette, sier Myklevoll.

Hun skjønner imidlertid at det kan virke provoserende på noen at Romssa skal skrives først.

– For meg er det egentlig ikke viktig om Tromsø eller Romssa kommer først. Det er en underordnet ting, som jeg er villig til å diskutere med de som har satt disse kravene, sier Myklevoll.

Behandles til sommeren

Lene Hansen, opprinnelig fra Kåfjord kommune, mener det er uforståelig at noen oppfatter det samiske språket som truende.

LES OGSÅ: - Ulmende rasisthøl

– Jeg kan skjønne at noen føler en uro, men det er en ubegrunnet uro. Det er ikke snakk om å gjøre Tromsø samisk. Samisk er et språk som står på FNs liste over truede språk. Da synes jeg Tromsø skal være med på å prøve å redde det, sier Hansen.

Behandles til sommeren

For henne er det ikke viktig om Tromsø eller Romssa er første stavelse.

– Jeg synes man burde være mer pragmatisk i forhold til hva som skal stå først og sist, sier hun.

Kommunestyret i Tromsø skal behandle saken til sommeren. Tromsø Ap sitt årsmøte har sagt ja til samisk forvaltningsområde.

Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen! Vi ber spesielt om at debattantene viser god folkeskikk, holder diskusjonen på et saklig nivå og unngår bannskap og hets.