- Romfolk har svært gode erfaringer med nordlendinger

GODE ERFARINGER MED NORDLENDINGER: Talsmann for Gatemagasinet Folk er folk, Bjønnulv Evensrud (t.h. i bildet), forteller at svært mange romfolk er gode erfaringer med nordlendinger.

GODE ERFARINGER MED NORDLENDINGER: Talsmann for Gatemagasinet Folk er folk, Bjønnulv Evensrud (t.h. i bildet), forteller at svært mange romfolk er gode erfaringer med nordlendinger. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

- Og de ønsker å komme igjen år etter år, forteller talsmann for Gatemagasinet Folk er folk, som nå ønsker å etablere seg i nord.

DEL

Romfolket som har satt opp leiren sin under Sandnessundbroa i Tromsø er alle autoriserte selger av det nyopprettede Gatemagasinet Folk er folk. Dette gatemagasinet sier selv de er opprettet for å skape en holdningsendring i samfunnet i forhold til fordommene som har regjert rettet mot romfolket.

Nå ønsker de å blant annet å bedrive arbeidsformidling av småjobber for å vise at gruppen av mennesker, som i Norge gjerne omtales under navn som "romfolk", "sigøynere" og andre navn, mest av alt ønsker å arbeide for å tjene penger - ikke tigge på gata.

Talsmann for gatemagasinet, Bjønnulv Evenrud, forteller til Nordlys at de ønsker å etablere seg andre steder i landet enn i Oslo, hvor gatemagasinet har sitt utspring. Da gjerne i Nord-Norge.

Imponert over nordnorske holdninger

Evenrud forteller videre at de er imponert over holdningene de fleste nordlendinger utviser overfor omreisende romfolk.

- Mitt inntrykk er at de fleste nordlendinger oppfører seg hyggelig mot de omreisende. Nordlendinger er generelt vennlig innstilte, sier Evenrud.

Han har likevel bitt seg merke i debatten som har pågått i Tromsø etter romfolkets ankomst under Sandnessundbroa, og lar seg imponere over holdningen til Tromsø kommune og byens innbyggere.

- På denne måten skiller Tromsø seg ut i forhold til andre steder i landet. Her utviser både kommunen og innbyggerne en fin holdning de kan være stolt av.

LES MER: Romleiren får være i fred

LES MER: Trosser drapstrusler og støtter romfolket

Evenrud forteller videre at han selv har samtalt med flere av romfolket som har reist omkring i Nord-Norge, og de kan fortelle at de selv opplever Nord-Norge som mer imøtekommende enn andre steder i landet.

- Mange av disse har flere års erfaring med å reise rundt i Norden, og det er mange av disse som år etter år ønsker å reise til Nord-Norge. De opplever nordlendinger som hyggelige mennesker, sier han.

LES MER: Romfolket inviterer til grillfest

Ser ingen problemer med "konkurrent"

Redaktør for Gatemagasinet Virkelig, Eirik Junge Eliassen, ser ingen problemer ved at det nå selges en "konkurrent" til hans eget magasin på gatene i Tromsø.

- Dette synes jeg kort og godt er kjempefint! Folk er folk er et modig alternativ for en gruppe mennesker vi ikke har behandlet så bra.

Eliassen er klar på at han ikke ser på magasinet som en konkurrent for Virkelig, men at han tvert i mot ønsker et samarbeid med gatemagasinet.

- Men da primært på ledelsesnivå. Dette er tross alt snakk om to helt forskjellige produkter.

Han forteller at mottakelsen blant hans selgere overfor nyheten om at det selges et nytt gatemagasin i Tromsø er varierende.

- Mine selgere er som folk flest: De er forskjellige, og har derfor forskjellige reaksjoner på dette. Fra de som synes dette er uproblematisk til de som er litt i mot dette. Men i bunn og grunn er det viktig å få frem at det eksisterer en solidaritet mellom disse gruppene av mennekser som vi ofte velger å kalle "svake".

Likevel ønsker han ikke å endre på statuttene til Virkelig som tilsier at kun personer med bostedsadresse i Tromsø får lov til å selge magasinet.

- Nei, det har vi ikke planer om å gjøre. Men, som sagt, vi har ingen problemer med at de nå ønsker å etablere seg her i Tromsø.

Artikkeltags