Rolf Ketil Bjørn er død

SVs Rolf Ketil Bjørn døde mandag.

SVs Rolf Ketil Bjørn døde mandag. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

SV-kjempen tapte kampen mot kreften.

DEL

– En vegg i SV har rast ut.

Det sa partikollega Gunhild Johansen til Nordlys seint i går kveld.

I går fikk hun den triste meldingen.

– På mange måter har Rolf Ketil vært SV sitt ansikt. Han var en solid grunnstøtte i politikken – både utad og internt i partiet. Han var den som alltid minte oss på SV sine verdier. Og minte oss på hvorfor velgerne hadde gitt oss deres stemme, sier Gunhild Johansen, som har kjent Bjørn i over 25 år.

Hun beskriver ham som uredd og raus.

–Min mentor

Tidligere SV-politiker, Pia Svensgaard (Ap) sier hun har mistet en nær venn – og en mentor.

– Jeg er så forferdelig trist nå. Han har betydd så utrolig mye for meg helt siden jeg kom inn på den politiske arena, sier Svensgaard.

Svensgaard forteller at hun mange ganger har ringt Bjørn for råd.

– Jeg fikk alltid gode råd. Men han trædde aldri sine meninger nedover hodet på meg. Han var en jeg kunne spille ball med, sier hun.

Hun beskriver Rolf Ketil Bjørn som reflektert og med en unik evne til å analysere situasjoner.

– Han var en klippe. Og så var han en skjønn fyr.

Lyttet til folket

Svensgaard sier han også lærte henne å lytte til folket.

– Det var han som lærte meg at man alltid skal lytte. Han mente at alle har noe å bidra med, sier en beveget Svensgaard.

Hun legger til:

Rolf Ketil var så full av liv. Og jeg er så lei meg for at det gikk så raskt. Jeg rakk ikke takke ham for alt han har gjort for meg. Det skulle jeg ønske jeg fikk fortalt ham.

MINNEORD - Rolf Ketil Bjørn 1938-2008

Et sjenerøst menneske

Rolf Ketil Bjørn er død, 70 år gammel. Han sovnet inn på Universitetssykehuset i Tromsø mandag, etter kort tids kamp mot uhelbredelig kreftsykdom.

Det er en markant skikkelse på nordnorsk venstreside som har gått bort. Rolf Ketil Bjørn har satt spor etter seg i norsk og nordnorsk politikk og samfunnsliv.

Han representerte Troms SV på Stortinget fra 1989 til 1997. Før og etter dette var han i en årrekke SV-representant i Tromsø bystyre, inntil han takket av i 2007.

Av politisk legning var Rolf Ketil Bjørn mer praktiker enn ideolog.

Han gikk med i Sosialistisk Folkeparti (SF) sammen med Finn Gustavsen og Berge Furre tidlig på 1960-tallet og forble tro mot partiet.

Rolf Ketil Bjørn deltok i alle de skjellsettende politiske stridene som preget samtiden fra 1960-tallet og fram til vår tid: Kampen mot USAs og NATOs atomstrategi, det gjensidig iskalde forholdet til storebroren Ap, de dramatiske oppgjørene om norsk EF og EU-medlemskap.

På Stortinget opplevde han SVs ørkenvandring som frustrerende.

På Stortinget fikk NATO-motstanderen SV-oppdraget i Forsvarskomiteen. Der ble han en pågående SV-representant. Han stanget hodet mot overmakten, men Bjørn ga aldri opp kampen mot militær opprustning i nord.

Livet i opposisjon herdet ham, men han kom til at veien til SV-innflytelse gikk gjennom å søke makt, lokalt og nasjonalt. Makt måtte bli viktigere enn mening, handling viktigere enn holdning.

Veteranen Bjørn deltok aktivt i arbeidet for å fornye og modernisere partiet. Det var en smertefull prosess, men helt til det siste holdt han fast ved at SV må feire sine seire og ikke dyrke sine nederlag. Han var aldri i tvil om at det rød-grønne Regjeringssamarbeidet i 2005 var riktig strategi, et syn veteranen ved enhver anledning formidlet til SV-ledelsen.

Han ble selv en av hovedarkitektene bak SV/Ap-samarbeidet i Tromsø i 1999, en koalisjon som fremdeles holder sammen.

Samarbeidet som Rolf Ketil Bjørn og Herman Kristoffersen etablerte i Tromsø ble en referanse for SV-ledelsen da de i 2005 søkte regjeringsmakt.

Bjørn var et sosialt og sjenerøst menneske, han var befriende tolerant og ujålete i sin omgangsform, en mann som blandet det dypeste alvor med den frodigste humor.

Han var på alle måter en utypisk SV-politiker. Han manglet den akademiske ballasten, og han hadde heller ikke klassisk arbeiderklassebakgrunn. Derimot var han var født inn i Bjørn-dynastiet i Kåfjord.

Han var noe så uvanlig som en mann fra toppsjiktet i nordnorsk næringsliv som endte opp som ledende SV-politiker.

Han var en holden mann etter salget av familiebedriften. Men det gikk ham ikke til hodet.

Begrepet «den røde millionær» ble i en periode en gjenganger i pressen. Men ingen trakk hans troverdighet i tvil.

Hans engasjement mot urett og sosial nød var ektefølt. Antakelig skyldtes det at Bjørn hadde sett fattigdommen i etterkrigsårene på nært hold. Det preget ham, som så mange andre i hans generasjon. Grupper uten sterke talsmenn, som barnevernsbarn og funksjonshemmende, fikk hans oppmerksomhet i bystyret.

I sum var Rolf Ketil Bjørn et glødende samfunnsengasjert og kunnskapsrikt politisk menneske, med inngående kjennskap til norsk og nordnorsk politisk historie.

Hans egen politiske innsats vil bli husket.

Våre tanker går i dag til kona Gunhild og hans tre barn som er tilbake.

Skjalg Fjellheim

Artikkeltags