Risikerer 15 års fengsel

PEPRET MED KULEHULL: Her er kulehullene som viser gjengens brutale angrep på nattklubben Purga i Murmansk i fjor sommer. Gjengens leder Oleg Zjdanov (innfelt) er nå i Tromsø-politiets varetekt, etter å ha blitt arrestert på Tromsø lufthavn Langnes lørdag 1. juni.

PEPRET MED KULEHULL: Her er kulehullene som viser gjengens brutale angrep på nattklubben Purga i Murmansk i fjor sommer. Gjengens leder Oleg Zjdanov (innfelt) er nå i Tromsø-politiets varetekt, etter å ha blitt arrestert på Tromsø lufthavn Langnes lørdag 1. juni. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Russisk gjengleder tatt i Tromsø

DEL

Den russiske gjengleder Oleg Zjdanov fra Murmansk, som nylig ble arrestert på Tromsø lufthavn Langnes, risikerer opp til 15 års fengsel i Russland. Det skriver Barentsnova.

Zjdanov skal utleveres til Russland, men politiet i Tomsø venter fortsatt på en anmodning om utlevering.

Banden Zjdanov ifølge russisk politi er leder av, er oppkalt etter ham og er mistenkt for å stå bak en rekke kriminelle forhold i den nordvestrussiske havnebyen på Kolahalvøya.

Det opplyser politiet i Murmansk på sine egne nettsider.

Zjdanovskij-banden skal blant annet ha stått bak skyting på nattklubben Purga i Murmansk i fjor sommer, der én person ble drept og sju personer skadet, skriver flere russiske medier, deriblant Ria Novosti.

Russisk politi opplyser at gjenglederen stakk av fra Russland i desember i fjor, da en av hans nærmeste i kretsen rundt ham ble tatt av politiet.

Stoppet på flyplassen

27. mars ble mannen etterlyst av det føderale russiske politiet. Det har utgått en internasjonal arrestordre, noe som gjorde at han til slutt ble stoppet på flyplassen i Tromsø.

– En russisk borger kom reisende med fly fra London til Tromsø på lørdag. Han var etterlyst via Interpol. Politiet i Tromsø ble varslet om at han var på flyet og at han var ønsket pågrepet. Politiet pågrep ham ved ankomst her, forteller politiadvokat Elin Nordgård Strand i Troms politidistrikt til Nordlys.

Hun forteller at mannen nå er i Tromsø-politiets varetekt.

– På anmodning fra russiske myndigheter har vi begjært ham varetektsfengslet. Det fikk vi medhold i, med bakgrunn i at det var fare for at han kunne stikke av igjen, sier Strand.

Siktet for utpressing og gjengdeltagelse

Det ble gjennomført rettsmøte tirsdag denne uka.

– Det som skjer nå er at Russland har fire uker på seg til å framsette en anmodning om utlevering, sier Strand.

Hun legger til at pågripelsen var udramatisk. Ifølge de opplysningene Troms politidistrikt har fått, er mannen siktet for minst to forhold:

– Han er siktet for utpressing i Russland og for å ha deltatt i en organisert kriminell gruppe, opplyser politiadvokaten.

Ifølge russisk politi skal denne gruppa ha organisert seg i 2008. De skal ha tatt i bruk våpen som en viktig del av sin virksomhet.

Koblet til 19 straffbare forhold

Russisk politi kobler Zjdanovs bande til 19 straffbare forhold. De er sparsomme med å gi ut flere opplysninger, i fare for å "hjelpe" de ni andre i banden som også er i politiets søkelys. Tre personer skal være holdt i husarrest, koblet til det kriminelle nettverket i Murmansk, melder Murmansk-politiet.

TIPS OSS! Har du informasjon om saken? Send oss en e-post til tips@nordlys.no, eller ring oss på 776 10 500.

Artikkeltags