– Rimelig med moské sier profilert Tromsø-prest

? BØR HILSES VELKOMMEN: ? Vi må også ønske velkommen meninger som vi ikke er enige i, sier Stig Lægdene, en av Tromsøs mest profilerte prester.

? BØR HILSES VELKOMMEN: ? Vi må også ønske velkommen meninger som vi ikke er enige i, sier Stig Lægdene, en av Tromsøs mest profilerte prester.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Det sier den profilerte presten – nå rektor ved Kirkelig Utdanningssenter – Stig Lægdene.

DEL

– Det er rimelig at muslimer i Tromsø får sitt eget hus. Vi må også ønske velkommen meninger som vi ikke er enige i. Og vi bør ikke blande oss opp i hvor pengene kommer fra, mener Stig Lægdene.

Han mener at vi, storsamfunnet i Tromsø, bør tilrettelegge for at byens muslimske befolkning skal få sin moské.

Norge er stormisjonær

I Norge praktiserer vi religionsfrihet og Lægdene mener at vi ikke kan diskriminere noen på grunnlag av at de har oppfatninger som vi ikke syns er sympatiske.

– Mener du at det er greit at en saudiarabisk variant av islam får misjonere og kjøpe seg posisjoner gjennom millioninvesteringer?

– Det er ikke noe annet enn det vi i Norge og andre kristne land har drevet med bestandig. I Norge har vi det som kanskje er Europas største misjonsorganisasjon, Norsk Luthersk Misjonssamband. Vårt land er en storeksportør av kristen misjonering i hele verden, og vi har også investert penger i andre land, fastslår Stig Lægdene.

Derfor mener han det blir merkelig om vi da skal kritisere muslimske land for det samme, selv om han ser at blandingen av religion og politikk kan være problematisk.

– Men hva er alternativet? Kanskje bør vi hjelpe dem å bygge denne moskeen? spør Lægdene.

Religiøse skoler

– Vi må lære oss å leve sammen, muslimer, kristne og alle andre med sine religioner. Jeg opplever dessuten at moskeene i Tromsø er preget av et stort mangfold, sier den kjente Tromsø-presten.

Han synes det er viktigere å ønske en moské velkommen enn å problematisere finansieringen av den.

Privatskoler

Derimot er Lægdene svært kritisk til religiøse privatskoler.

– Jeg syns noe av det beste med det norske samfunnet er at mine barn går i samme skole som muslimske barn og alle andre barn. Den verdien som flaggborgen på Gyllenborg reflekterer, som en multikulturell skole med mange nasjonaliteter, er en verdi som er uhyre viktig å beholde.

Han synes imidlertid at i debatten om private skoler på religiøst eller annet grunnlag, er det noen merkelige inkonsekvenser.

Det er underlig at de politiske kreftene som er mest muslimkritiske og islamfiendtlige, nemlig høyresiden og KrF, er de samme som snakker varmt for private, religiøse skoler, påpeker Stig Lægdene.

Artikkeltags