Henrik Bolten (33) sto for en fiskehistorie utenom det vanlige da han i går halte opp en 70 kilos kveite fra en bitte liten kajakk.

Det er trolig verdensrekord.

Sjuende tur i kajakk

Kajakken er en liten sit-on-top fiskekajakk, knapt en meter lenger enn kveita.

– Jeg hadde ikke råd til større båt enn kajakk. Så jeg bestemte meg for å prøve, forteller Bolten. Han har fått en ilddåp som kajakkfisker.

– Faktisk er det min sjuende tur i kajakk. Og den tredje kveita jeg får på tre dager. Han kunne notere seg med personlig rekord da storkveita var drept og trygt ankret opp i en blåse. Kveita var 176 centimeter lang, og en kontrollveiing på fiskebruket avslørte at vekten var nøyaktig 70,5 kilo.

Stanga brakk

Kajakken klarte brasene. Det var verre med stanga.

– Stanga brakk. Men jeg har reserve, så det blir mer fisking fra kajakken.

– Var det skummelt?

– Det var litt skremmende. Men jeg visste at jeg kunne klare det, sier Bolton.

Han mener kajakken gir en ny dimensjon til fiskingen.

– Det er mer direkte enn å fiske fra en stor båt. Du sitter rett på vannet. Og det er ingen som kan hjelpe deg. Denne gangen var jeg heldig og fikk hjelp etter at jeg hadde drept fisken og fortøyd den i en blåse. Ellers måtte jeg padlet i land med den på slep.

Hjalp til

– Vi så jo at han ikke kom av flekken, sier Trine Liland. De var i ferd med å sette ut båten fra hytta i Kvaløyvågen da de oppdaget at karen som satt i en kajakk hundre meter fra land slåss med en kjempekveite.

– Så vi tøffet ut for å taue ham på land. Nå står han bare og jubler, forteller Liland til Nordlys.

Verdensrekord

Fangsten er trolig verdensrekord. Kajakkfiskere over hele verden registrerer sine storfangster på kayakfishing.com, men der er bare noen småvokste stillehavskveiter på et tjuetall kilo. I fjor fanget imidlertid Johan Svenson fra Tromsø en kveite på 44 kilo. Det skal være den største som er registrert tatt fra kajakk.

– Verdensrekord er artig. Men jeg fisker ikke for rekorder, jeg fisker for å få stor fisk, forteller Bolten.

– Trine Liland er imponert over kveitehallet.

– Alle vi som har hytte her har båt. Vi fisker mye torsk og sei, men det er sjelden jeg hører at noen tar kveite her. Bolten feiret i går kveld med en bedre middag. – Men det blir ikke kveite.

PS: Den offisielle IGFA-rekorden for kveite tatt på stang er 190 kg, fisket ved Vannøya av Thomas Nielsen i 2004.